Czech Pro Squash Program chce rozvíjet hráče i trenéry, potřebuje ale podporu ČASQ

10.11.2013 20:40

Český squash hledá cestu, jak se dostat mezi světovou špičku. Zhruba před rokem byl proto zahájen projekt s pracovním názvem Czech Pro Squash Program, který se zaměřuje na zajištění kvalitního tréninku pro mladé hráče, ale i nastartování metodiky pro rozvoj těchto hráčů i jejich trenérů. Jenomže podle autora projektu Tomáše Cvikla v něm chybí větší integrace České asociace squashe (ČASQ).

Czech Pro Squash Program chce rozvíjet hráče i trenéry, potřebuje ale podporu ČASQ
Foto: Fotoarchiv
Popisek: Tomáš Cvikl

„Se zástupci ČASQ jsem podrobnosti projektu probíral, přesto ČASQ dosud neprojevila snahu o zapojení se do projektu. Dokonce někteří hráči – jako např. Tereza Svobodová – se do projektu přihlásili na základě osobních kontaktů, nikoliv na základě informace ze svazu,“ podivil se Tomáš Cvikl v aktuálním rozhovoru pro server www.squashpage.net.

ČASQ se sice podle jeho slov výchově trenérů i hráčů věnuje, tato výchova ale postrádá systematičnost a kontinuitu. A právě to by měl projekt, který je otevřený hráčům i trenérům z celé České republiky, změnit. Potenciál v rámci squashe je obrovský a byla by škoda ho nevyužít, myslí si Cvikl.

„Asociace na konci roku 2011 navázala spolupráci s Australanem Michaelem Fitenim. Dle mých informací od předsedy ČASQ Pavla Sládečka byl kontrakt podepsán na tři roky, ale v této sezoně už Mike Fiteni trenérem reprezentace není. Navíc dosud stále není zpřístupněn rozpočet hospodaření ČASQ, ačkoliv se asociace ke zveřejnění zavázala již na poslední valné hromadě v červnu 2012,“ konstatoval Cvikl v rozhovoru.

Czech Pro Squash Program si proto dal za cíl vznik něčeho, co by se dalo přirovnat ke středisku vrcholového sportu, byť zřízeného ze soukromých fondů.

„Taková střediska byla sice produktem minulého režimu, pro rozvoj sportovce však byla nesporně velmi přínosná. Střediska zahrnovala stravu, ubytování, regeneraci, technickou přípravu, psychologický rozvoj jednotlivce,“ vyjmenovává autor projektu.

Do projektu je aktuálně zapojeno kolem 30 squashistů, z nichž zhruba polovina jsou členové českých reprezentačních výběrů. V uplynulém roce se přípravy pravidelně zúčastňovali už i někteří trenéři – vše pod záštitou Shauna Moxhama, trenéra bývalé světové jedničky Australana Davida Palmera, kterého bude v letošní sezoně minimálně zatím suplovat jeho blízký spolupracovník Ital Simone Rocca.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…