CzechInvest: Kosmický inkubátor ESA BIC Prague podpoří české start-upy

28.11.2017 15:48

Další dva české start-upy vybrala Evropská kosmická agentura (ESA) do pražského inkubátoru ESA BIC Prague. Po následující dva roky získají podporu společnosti FoxWorks Aerospace a SMUP – UQ. Agentura CzechInvest české firmy dnes oficiálně představila na výroční konferenci inkubátoru ESA BIC Prague End-of-the-year Conference 2017 v pražském Centru architektury a městského plánování – CAMP.

CzechInvest: Kosmický inkubátor ESA BIC Prague podpoří české start-upy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

„Využití vesmírných technologií v běžném životě je velkou výzvou. Jsme moc rádi, že jako operátor kosmického inkubátoru ESA BIC Prague můžeme podpořit další dvě společnosti a jejich zajímavé produkty. Od počátku firmy v inkubátoru využily na rozvoj svého podnikání a další expanzi více než 4 miliony korun. Jeden z našich start-upů bude například vstupovat na britský trh, další zase rozšířil svůj odborný tým,“ říká generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Firma FoxWorks Aerospace pracuje na vývoji softwaru kosmického simulátoru, který bude fungovat jako výuková hra a v další fázi bude využitelný i pro zákazníky z kosmického sektoru, a to například pro simulaci pohybu vesmírných plavidel, satelitů a družic. Produkt je z části postaven na softwaru agentury NASA.

Společnost SMUP – UQ vytváří software pro realističtější simulaci inženýrských procesů a designu. Běžné simulační systémy pracují s přesně danými vstupy a poskytují deterministické výstupy. Společnost SMUP – UQ se rozhodla vytvořit nástroj, který zlepšuje simulační proces tím, že pracuje s nejistými, nepřesnými vstupy a poskytuje stejné výstupy. Tím kvantifikuje nejistotu, což činí simulační proces mnohem realističtějším a zároveň poskytuje uživateli velmi důležité informace ohledně dalšího budoucího vývoje. Software je postaven na vědeckém výzkumu pro kosmický sektor.

V inkubátoru ESA BIC Prague mohou vybrané start-upy na dokončení svých produktů a jejich uvedení na trh čerpat podporu až 50 tisíc eur. Inkubátor jim navíc přináší množství dalších benefitů od výhodnějšího úvěru u Komerční banky, přes 40 hodin mentorigu a workshopů na technologické dovednosti i soft skills, ale také třeba výhodnější nájem v sídle ESA BIC Prague v Paláci Adria. Samozřejmostí je pak pomoc při aktivním rozvíjení firem a propojení s investory či relevantní partnery. Vedle Evropské kosmické agentury (ESA) se na programu finančně podílí i hl. m. Praha, celkem je v něm vyčleněno téměř 45 milionů korun. Zázemí projektu zajišťuje spolu s CzechInvestem i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnery ESA BIC Prague jsou také Ministerstvo dopravy a Komerční banka. V ESA BIC Prague se od spuštění v květnu 2016 inkubuje již 8 firem: Festka, NG Aviation, Triphood, TuddyTuddy, Big Terra, InsightART, Let’s Earth a Right Rider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…