CzechMed: Chceme dohodu, ne nátlak

12.10.2013 10:52

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, upozorňuje na praxi Všeobecné zdravotní pojišťovny, která opakovaně zasahuje do rozsahu úhrad zdravotnických prostředků.

CzechMed: Chceme dohodu, ne nátlak
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Stalo se tak již začátkem roku 2013 v oblasti inkontinenčních a stomických pomůcek a nyní jde ze strany VZP o podobné cvičení. Chceme proto pacienty vyzvat, aby cestou zájmových sdružení nebo pacientských organizací sledovali, zda-li se v portfoliu hrazených výrobků neztrácí či nemění položky. Zákon sice stanovuje nárok, ale pacienti se o něj musí přihlásit!

VZP uveřejnila výzvu dodavatelům, aby do 15. října 2013 podali „žádost o setrvání v úhradovém katalogu VZP a současně zařadili své výrobky do tzv. kategorizačního stromu podle NÁVRHU ZÁKONA o zdravotnických prostředcích, který ještě není ani schválen. „Zatímco se samotnou klasifikací zdravotnických prostředků by šlo s výhradami souhlasit – jde o určitou přípravu na spuštění registru zdravotnických prostředků, která se očekává s novým zákonem,“ říká prezident asociace CzechMed MUDr. Miroslav Palát: „spojování tohoto cvičení s hrozbou vyřazení z úhradového katalogu je absurdní. Jde opět o výrazný signál bezprávního stavu, který vládne kolem číselníku VZP.“

Úhradový katalog VZP, tzv. číselník, je přitom dokument, který nemá oporu v zákoně ani v žádné vyhlášce. VZP jej administruje přes 20 let a bez zařazení v číselníku je výrobek fakticky vyloučen z hrazení z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Nejedná se o žádný interní dokument, jak VZP uvádí, protože jej přejímají všechny ostatní zdravotní pojišťovny v České republice. Nebýt v číselníku znamená, že výrobek nemůže být zobchodován a nebude poskytovateli zdravotních služeb předepisován, protože jen přítomnost v číselníku VZP dává jistotu, že bude pojišťovnou bezpečně uhrazen.

Druhým problémem je skutečnost, že po seskupení výrobků do kategorií, může VZP v konkrétní kategorii považovat několik výrobků za „plně zaměnitelné“. „Máme dobrý důvod se domnívat, že po sesypání všech výrobků do příslušných kategorií může nastat situace, kdy pojišťovna jednostranně rozhodne, že bude hradit jen dva či tři nejlevnější výrobky v kategorii. Ostatní budou muset buď odejít z trhu, nebo zlevnit na stanovenou úroveň úhrady. Přitom vůbec nikdo neví, zda plná zaměnitelnost je stanovena správně! Tato úvaha nepodléhá žádným ověřitelným, transparentním ani přezkoumatelným kritériím,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, ředitel asociace CzechMed.

Spolupracující právní kancelář k této situaci dodává: „Jak je možné, že subjekty jako zdravotní pojišťovny, které hospodaří s miliardami veřejných prostředků, nemají procesní ustanovení o tom, jakým způsobem mají postupovat, a jak je možné se proti jejich rozhodnutím bránit. To je v přímém rozporu se zásadou volného pohybu zboží a služeb. Je chybou českého státu, který není schopen nastavit, aby takovéto kroky zdravotních pojišťoven podléhaly standardním kontrolním mechanismům a kterýkoliv dotčený subjekt se mohl dovolat nápravy.“

VZP výše uvedené kroky obhajuje tím, že dodavatelé nakonec vždy zlevní, když vidí, že hrazení jejich výrobků zásadně ovlivňuje jejich postavení na trhu. Nicméně zlevní v tísni, aby se vůbec mohli na trhu udržet. Taková nátlaková politika není považována za správnou a čestnou. Zdravotní pojišťovny plavou v právním vakuu. Některá soudní rozhodnutí hovoří o tom, že nejsou orgánem veřejné správy a tedy nepodléhají správnímu řádu. Evropská legislativa, včetně standardní judikatury Evropského soudního dvora, pojišťovny v oblasti veřejného zdravotního pojištění nepovažuje za soutěžitele, takže nepodléhají ani zákonu upravujícímu ochranu hospodářské soutěže. „Přitom ovlivňování hospodářské soutěže tím, že VZP nesystémově zasahuje do úhrad zdravotnických prostředků, uplatňuje tržní dominanci nikoli jako slon, ale spíš jako brontosaurus v porcelánu,“ varuje MUDr. Miroslav Palát.

A ještě jeden argument, který v minulosti VZP používala k obhájení nesystémovému zásahu. Odvolává se na literu zákona, který ji ukládá hledat „zdravotnický prostředek v provedení nejméně ekonomicky náročném“ a do této výše stanovit úhradu. O čem však VZP mlčí je druhá část věty z citovaného §15 zákona 48/1997 Sb. a sice: „…zdravotnického prostředku v provedení nejméně ekonomicky náročném V ZÁVISLOSTI NA MÍŘE A ROZSAHU ZDRAVOTNÍHO POSTIŽENÍ.“ Tedy i zákon předpokládá, že nejméně ekonomicky náročná varianta nemusí být ta nejlevnější! Je vždy zapotřebí mít na paměti zdravotní postižení konkrétního pacienta. „Kritéria hrazení prostředků z veřejného zdravotního pojištění nemohou omezovat volbu lékaře, který jediný je schopen rozhodnout, co je pro 'jeho' pacienta, to nejlepší,” upozorňuje MUDr. Miroslav Palát.

Pro současnou situaci a výzvu k podání „žádosti o setrvání v úhradovém katalogu“ doporučujeme členům CzechMed, aby z důvodu procesní opatrnosti podklady VZP poskytli. Současně však nabádáme, aby doložili přesně formulovanou výhradu vůči tomuto postupu. V případě, že nastane situace, kdy se VZP jednostranně rozhodne „vyzobávat“ z výrobků obsažených v číselníku pouze ty, co eufemisticky označuje „v provedení ekonomicky nejméně náročném“, připravuje asociace CzechMed právní kroky. Pacientům doporučujeme, aby prostřednictvím zájmových sdružení a pacientských organizací hlídali portfolio hrazených výrobků. V případě, že dojde k omezením, aby se dovolávali svých zákonem daných práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…