CzechMed odmítá resterilizaci jednorázových prostředků

12.09.2013 8:20

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, dlouhodobě bojuje proti nebezpečné resterilizaci jednorázových zdravotnických prostředků, které nejsou vyvíjeny pro opakované použití. Při jejich vývoji se předpokládá, že budou použity dle doporučení jen jednou a na jednoho pacienta. Opakované použití může přinášet riziko přenosu infekce, poranění a neúčinnosti léčby. Touto „recyklací“ může dojít k porušení účinnosti zdravotnického prostředku a tím i k pochybení v diagnostickém a léčebném procesu. Existuje vysoké riziko přenosu infekce, které v konečném dopadu ohrožuje pacienta a dodatečně zatěžuje zdravotnický rozpočet. Proč se tento nešvar v českém zdravotnictví stále objevuje?

CzechMed odmítá resterilizaci jednorázových prostředků
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Opakovaným použitím mohou jednorázové prostředky ztrácet svou deklarovanou funkčnost. Materiály, ze kterých jsou vyrobeny, nejsou uzpůsobeny na proces opakované sterilizace, který probíhá za jiných podmínek, než byly ve výrobě a při použití chemicky agresivních prostředků. Působením těchto činitelů může dojít k praskání, chemické změně materiálu, zvýšení křehkosti nebo korozi. Děje se tak vlivem nevhodných materiálů ke sterilizaci, absencí vhodných sterilizačních procesů nebo nemožností rozboru jednorázových prostředků. Hlavním argumentem pro opakované použití jednorázových prostředků ze strany poskytovatelů zdravotnické péče je snížení nákladů. Neexistují prokazatelné studie, které by úspory potvrdily. Mezi skryté náklady resterilizace patří především osobní výdaje spojené se zajištěním procesu. Poškození vzniklá opakovaným používáním jednorázových zdravotnických prostředků s sebou nesou náklady do zdravotnického systému v podobě komplikací způsobených špatně fungujícími resterilizovanými prostředky a dodatečnou péčí.

Rizikům resterilizace jednorázových zdravotnických prostředků je vystaven jak pacient, tak pracovníci ve zdravotnictví. Zatímco pacienti nemají díky svým laickým znalostem příliš na výběr, zdravotníci ano. „Přenos infekce v souvislosti s resterilizací je sice legitimní, ale neexistují studie, které by dopad kvantifikovaly. Důvod je jednoduchý - na neetické a nelegální chování se studie nedělají. Odhaduje se však, že z 3 milionů pacientů léčených ve zdravotnických zařízeních v Evropě, zemře 50 000 lidí na získanou infekci. Jednorázové zdravotnické prostředky mohou v boji proti přenosu infekcí významně pomoci. Resterilizované prostředky naopak k riziku přenosu infekce dopomáhají. Rizika spojená s resterilizací jsou vysoká, proto je nutné, aby uzákoněná legislativa začala bezpodmínečně platit i v praxi a nejen na papíře,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed. 

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 26 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED zastupuje přímo i nepřímo názory 25 000 firem, které působí na evropském trhu. Evropský průmysl zdravotnických technologií má roční obrat více než 100 miliard EUR a zaměstnává na 575 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 90 procent odvětví. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK). EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…