CzechMed žádá VZP: „Otevřete okna!“

30.08.2013 14:08

CzechMed reaguje na oznámení VZP o uzavření možnosti přihlašování nových výrobků do úhradového katalogu až do konce tohoto roku. Vzhledem k tomu, že se tímto katalogem řídí i všechny ostatní zdravotní pojišťovny, nedostanou se nové výrobky vůbec na trh.

CzechMed žádá VZP: „Otevřete okna!“
Foto: CzechMed
Popisek: CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků

Ještě v roce 2008 bylo sice možné zařazovat průběžně, protože číselník VZP se aktualizoval kvartálně, ale nyní jsou nastavena tzv. separátní okna - pro poukazové a nemocniční zdravotnické prostředky. Trvají pouhý týden a uzávěrka je necelé 4 měsíce před uvedením v číselníku. Když si pak VZP „střihne pauzu“ a některý půlrok vynechá, tak se pacienti k inovativní medicíně jednoduše nedostanou.

Historicky je to u nás nastaveno tak, že VZP administrovala zmiňovaný katalog/číselník pro celý trh. Podle tohoto číselníku se vykazovaly a hradily zdravotnické prostředky všemi pojišťovnami. Postupem času však docházelo ke stále hlubším diskusím kolem tohoto dokumentu, protože nemá dána jasná pravidla pro tvorbu, nikde v zákoně není zakotven a představuje pouze právo zvykové. „Paradoxně by zdravotnické prostředky vlastně ani nemusely být v číselníku VZP uvedeny, ale prakticky musí. V českém systému vykazování totiž nemá výrobek jiný „kód“, než ten z číselníku VZP,“ upozorňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed. Aby pacient dostal hrazenou pomůcku v lékárně či výdejně zdravotnických potřeb, tak jej tato „výdejna“ musí nějak vykázat a dostat zaplacenu. I v nemocnicích jej účetní systémy neumí „zúřadovat“ jinak, než pomocí kódu VZP. VZP si sice může hrát na to, že je číselník „jejím“ úhradovým katalogem, nicméně v praxi kód z tohoto číselníku znamená, že na trhu hrazených prostředků výrobek buď existuje anebo ne!

VZP se odvolává v souvislosti s uzavřením vstupu nových výrobků do katalogu na nový zákon o zdravotnických prostředcích. Aby se číselník (především poukazových prostředků) přizpůsobil již očekávaným pravidlům a tím i kategorizaci podle nového zákona. Údajně se jedná o náročnou práci, proto byla úhradová okna pro podzim 2013 zrušena. Nyní se však účinek zákona a vůbec jeho schválení v souvislosti s novou vládou o několik měsíců posouvá. Je zřejmé, že není potřeba tolik kvaltovat, proto se nabízí otázka: „Proč úhradová okna na podzim tohoto roku zavírat?“

Asociace CzechMed po celou dobu své existence usiluje o srozumitelná a zvládnutelná pravidla toho, jak se výrobek dostane do úhrad. Chceme, aby existovaly – nejlépe zákonem vymezené – procesy, kde bude přesně specifikované co, kdy, kde a jak je potřeba doložit a vykonat, aby byl prostředek do úhrady zařazen. A aby byla tato opatření ve srozumitelné proporci s účelem – to znamená – získávat hodnotné výrobky za rozumné peníze pro pacienty.

Cokoliv jiného se nám jeví jako zástupný problém anebo přímo zastírací manévr. Nyní bezprostředně žádáme – aby VZP otevřela okna na zařazování nových výrobků a to za srozumitelných pravidel bez byrokratické šikany. Tak jednoduché to je!

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 26 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED zastupuje přímo i nepřímo názory 25 000 firem, které působí na evropském trhu. Evropský průmysl zdravotnických technologií má roční obrat více než 100 miliard EUR a zaměstnává na 575 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 90 procent odvětví. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK). EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb. Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…