CzechTourism: Experti z Velké Británie a Česka na záchranu kulturního dědictví se sešli v Praze

14.07.2019 13:15

Ve Strahovském klášteře v Praze se při příležitosti pátého výročí působení Czech National Trust v České republice setkali nejvýznamnější představitelé světového památkářského hnutí se zástupci soukromého sektoru, vlastníky, investory a architekty úspěšných českých projektů kulturního dědictví. Při zrodu hnutí Czech National Trust před pěti lety stál také CzechTourism.

CzechTourism: Experti z Velké Británie a Česka na záchranu kulturního dědictví se sešli v Praze
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

„Kulturní turismus je národním produktem cestovního ruchu v České republice a kulturní dědictví je jedním z hlavních pilířů cestovního ruchu, a to jak domácího, tak příjezdového. Právě proto jsme také před 5 lety stáli při zrodu Czech National Trust v Londýně a pravidelně společně s CNT na britském trhu spolupracujeme. Letošní oslava pětiletého výročí založení CNT vyvrcholila konferencí, které jsme byli hrdým partnerem,“ uvedla Katarína Hobbs, ředitelka Zahraničního zastoupení CzechTourism v Londýně.

CNT je součástí celosvětové sítě neziskových organizací INTO (International National Trusts Organisation) a hlavním cílem této organizace je záchrana a podpora národního kulturního dědictví. Tyto aktivity jsou financovány zejména ze soukromých zdrojů jednotlivců, soukromých subjektů a firem. Organizace je založena na dobrovolnické práci, komunitní spolupráci a nalézání nových zdrojů financování na záchranu a obnovu národních kulturních památek a hodnot.

„Bylo by skvělé na tento model navázat i v rámci vytvoření věrnostní karty podporující návštěvnost českých památek napříč celou Českou republikou. Nárůstem počtu návštěvníků pak následně mohou vznikat po celém území nové příležitosti, jak pro provozovatele služeb, tak pro místní obyvatele,“ doplnila Katarína Hobbs.

Vůbec poprvé se v České republice konala konference, kde světoznámí experti ze Spojeného království, kteří mají ve světe skvělou reputaci, diskutovali mezi českými a britskými kapacitami o zapojení komunit, dobrovolnictví, zaangažování veřejnosti, zvýšení návštěvnosti, financování kulturního dědictví a moderní architektury v historickém kontextu.

Konference sloužila jako vzdělávací program pro profesionální památkáře, vlastníky a správce historických památek, zahrad a kulturní krajiny, architekty aktivní v této oblasti, místní orgány, starosty historických měst, investory a finanční společnosti, vzdělávací instituce jako VŠE, ČVUT, hotely a rekreační zařízení.

Experti představili své zkušenosti jak zainteresovat veřejnost a zvýšit návštěvnost tím, že se památky stávají živoucí částí místní komunity. Měly by být zapojeny do edukačního procesu již od dětství a důraz by měl být kladen na podporu dobrovolnictví a využití moderních technologií na zvýšení zájmu o památky a návštěvnost.

Čestným hostem konference byl Tim Parker, předseda organizace National Trust of England, Wales and Northern Ireland, která je celosvětově považována za vedoucí organizaci v oblasti péče o památky a je příkladem pro ostatní. Organizace vznikla před 124 lety, v roce 1895. Má ve svém vlastnictví nebo v péči přes 400 historických památek. Má 5,7 milionu členů, 65 000 dobrovolníků a obrat 500 milionů liber.

Na konferenci mimo jiné vystoupila i generální tajemnice mezinárodní organizace INTO paní Catherine Leonardová (organizace INTO sdružuje národní trusty ve více než 50 zemích), dále Ben Cowell, generální ředitel Asociace majitelů hradů a zámků Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (organizace sdružující 1 600 soukromých vlastníků) a paní Nicola Taskerová, vedoucí projektu English Heritage Trust, tedy bývalé státní organizace, která byla nedávno přeměněna v soukromý trust.

Slovy předsedy britské organizace National Trust of England, Wales and Northern Ireland Tima Parkera: „Mám velkou radost, že jsem se mohl podílet na oslavách pátého výročí založení organizace Czech National Trust. Nesmíme nikdy brát jako samozřejmost nádherné stavby, které jsme zdědili po předchozích generacích. Jsou zásadní součástí kulturní identity každého národa a organizace Czech National Trust spolu s národními trusty v mnoha dalších zemích hraje klíčovou roli při podpoře důležitého kulturního dědictví. Měl jsem příležitost diskutovat s ostatními delegáty o výzvách, kterým čelíme, a o příležitostech, které se nám naskýtají.”

Konference byla doplněna i ranní tiskovou konferencí pro vybraná česká a britská média. Program byl doplněn také prohlídkou historického centra Prahy a obědem, který hostoval velvyslanec Velké Británie a Severního Irska v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…