CzechTourism: Podle průzkumu jsou v České republice nejzajímavější turistické lokality za nejpřijatelnější ceny

18.11.2015 20:45

V rámci právě probíhající kampaně na podporu cestovního ruchu v ČR realizovala agentura CzechTourism a společnost Median průzkum na téma cestování po Česku. Dle výsledků se Česká republika pyšní nejzajímavějšími turistickými lokalitami a nejpřijatelnějšími cenami. Kvalita služeb, ale i prestiž země se však stále drží ve srovnání se zahraničím na průměru.

CzechTourism: Podle průzkumu jsou v České republice nejzajímavější turistické lokality za nejpřijatelnější ceny
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Průzkum agentury CzechTourism mapoval, jak si v souvislosti  s turistickou atraktivitou stojí Česká republika v očích  Čechů ve srovnání se zahraničím. Naši zemi tak porovnávali obyvatelé s Rakouskem, Německem, Itálií, Slovenskem, Chorvatskem, Maďarskem a Polskem. V celkovém hodnocení jsme se umístili  na druhém místě hned za Rakouskem. Nechala za sebou země jako je Německo, Itálie nebo Chorvatsko.

Česká republika jako TOP destinace v poměru cena-výkon

První místo dle výsledků průzkumu získala Česká republika po stránce zajímavostí lokalit zajímavost lokalit a také v kategorii přijatelnosti cen. V poměru cena-výkon pro některé možná překvapivě propadla slunná Itálie společně s Rakouskem, předposlední se umístilo Německo. Právě tyto země ale dominovaly naopak v oblasti prestiže, v rámci níž se umístila Česká republika až na místě čtvrtém.  

Jak Češi celkově hodnotí svoji vlast v porovnání s blízkými státy?   V otázce zaměřené na celkové vnímání země se ČR umístila na druhém místě hned za Rakouskem. Předstihla přitom Německo, které bylo třetí, Itálii a Slovensko. Jako nejhorší země hodnotí Češi překvapivě Chorvatsko a Maďarsko, které jsou u nás stále turisticky hojně navštěvovanými letními destinacemi.

Zajímavá turistická místa? To je hlavní devíza České republiky. Služby zůstávají stále průměrné.

Skutečnost, že právě zajímavé turistická místa jsou hlavní devízou naší země, se ukázala také v části průzkumu zaměřené na individuální hodnocení samotných zemí. Více jak pětina (22 %) respondentů označilo v této oblasti Českou republiku za vynikající a 44 % za nadprůměrnou. Dobrého výsledku jsme dosáhli také v otázce upravenosti památek, kde ji 37 % respondentů vidí jako nadprůměrnou. Jednička České republice však stále chybí v oblasti kvality služeb, kterou 64 % respondentů vnímá v porovnání se zahraničními destinacemi stále jako průměrnou.

Češi si pochvalují nabídku vzácných kulturních památek, wellness aktivit a adrenalinových sportů.

Za posledních rok se k lepšímu změnilo především vnímání Čechů v souvislosti s nabídkou vzácných kulturních památek, zajímavých přírodních parků, lázeňských a wellness aktivit či adrenalinových sportů. Celkově si Češi cestování po tuzemských destinacích pochvalují. Více jak třetina z dotazovaných (34 %) navíc vnímá výrazné zlepšení.

Výzkum byl realizován společností Median v září 2015 na reprezentativním vzorku populace o velikosti 1200 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…