CzechTourism: Příjezdy zahraničních turistů míří k novému rekordu

07.11.2014 12:47

(Praha, 7. listopadu) Ve třetím čtvrtletí roku 2014 přijelo do Česka celkem 2,6 milionu zahraničních turistů, což bylo o 4,2 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Vyplývá to z dat o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

CzechTourism: Příjezdy zahraničních turistů míří k novému rekordu
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Ve srovnání se třetím kvartálem předchozího roku se zvýšil i počet přenocování, který přesáhl hodnotu 7 milionů, což představuje meziroční nárůst o 1,7 procenta.

Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí přijelo do České republiky celkem 6,2 milionu zahraničních turistů, což bylo o 2,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Rostly zejména příjezdy z blízkých evropských zemí, jako je Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Nizozemsko či Maďarsko, ale také z Itálie, Španělska a Velké Británie.

Ze vzdálených trhů zaznamenala rekordní nárůst tradičně Čína (+ 22 %) a Jižní Korea (+ 20 %).  Výrazný pokles naopak statistici zaznamenali u turistů z Ukrajiny (- 18 %) a z Ruska (- 9 %).

„Ztráty na ruském trhu nakonec zřejmě nebudou tak dramatické, jak se očekávalo na počátku roku. Troufám si tvrdit, že je to i zásluhou marketingových aktivit agentury CzechTourism na ruském trhu,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

„Do meziročního vývoje za první tři čtvrtletí zasáhlo několik faktorů. Byla to především eskalace napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, která ČR připravila o část velmi bonitních turistů. Dalším významným faktorem, byla loňská intervence ČNB, která zlevnila dovolenou v Česku zejména turistům z blízkého zahraniční, což se projevilo na vyšších příjezdech ze sousedních zemí,“ doplnil Jan Herget z Institutu turismu.

Podle očekávání Institutu turismu by celkový počet příjezdů zahraničních turistů za rok 2014 mohl přesáhnout hodnotu osmi milionů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…