CzechTourism: Příjezdy zahraničních turistů vzrostly o 7,3 procenta

09.02.2016 22:20

Během roku 2015 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení v ČR celkem 8,7 milionu zahraničních turistů, což bylo o 7,3 procenta více než o rok dříve. Vyplývá to z údajů o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení (HUZ), které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

CzechTourism: Příjezdy zahraničních turistů vzrostly o 7,3 procenta
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

O rok dříve přitom příjezdy zahraničních turistů do HUZ rostly meziročně jen o 3,1 procenta. Za intenzivním růstem stojí jak vysoká poptávka na evropských trzích, tak dynamický vývoj některých vzdálených trhů, jako je Čína či Jižní Korea.

„Počítali jsme s tím, že příjezdy zahraničních turistů přesáhnou 8,5 milionu, konečný výsledek ale předčil naše očekávání,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.  Nejvýznamnější nárůst příjezdů zaznamenaly statistiky u turistů z Německa, Slovenska, USA, Polska, či Velké Británie.

„Do vývoje příjezdového cestovního ruchu se v roce 2015 promítlo hned několik faktorů. Pokračoval pozitivní vliv měnové politiky ČNB na poptávku ze sousedních zemí, projevil se dopad velkých akcí jako bylo mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let, a v neposlední řadě se do vývoje cestovního ruchu promítla také uprchlická krize a bezpečnostní situace v arabském světě,“  uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.  Česká republika má totiž dlouhodobě pověst bezpečné destinace, což představuje významnou konkurenční výhodu.

Z mimoevropských trhů dále významně vzrostly příjezdy čínských, jihokorejských, či izraelských turistů. Především turisté z Číny v Česku také výrazně utráceli. „Za rok 2015 evidujeme u čínských turistů nárůst tržeb za tax free nákupy o 98,5 %,“ uvedla Zuzana Roubíčková ze společnosti Global Blue Czech Republic.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…