CzechTourism: Ruských turistů v Česku zatím neubývá

12.05.2014 19:30

(Praha, 9. května) V prvním čtvrtletí roku 2014 přijelo do Česka celkem 1,4 milionu zahraničních turistů, což představuje nárůst 1,6 procenta oproti stejnému období předchozího roku. Zpomalení růstu zaznamenaly statistiky u turistů z Ruské federace. Vyplývá to z údajů o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení (HUZ), které v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

CzechTourism: Ruských turistů v Česku zatím neubývá
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Ruských turistů přijelo v prvním čtvrtletí roku celkem 184 tisíc, což představuje meziroční nárůst tři procenta.  V minulých letech však příjezdy ruských turistů rostly mnohem rychleji. Mezi roky 2012 a 2013 se například počet příjezdů ruských turistů zvýšil o celých 10 %.

"Do příjezdů z Ruska se v prvním čtvrtletí promítla zejména devalvace rublu, která skokově zdražila zájezdy do Česka. Důsledky rusko–ukrajinské krize ale silně pocítíme v druhém čtvrtletí,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism. Přestože příjezdy ruských turistů zatím pouze zpomalily, v případě další eskalace konfliktu by mohly začít klesat.

Podle tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřiny Petříčkové  incomingové cestovní agentury evidují snížení počtu rezervací od dubna letošního roku o 20 %. Rusové se obávají vyhrocené vnitropolitické situace, a proto raději nevycestovávají do zahraničí. Poklesu zájmu o cesty do Evropy zavdává příčinu také zesilování sankcí vůči Rusku ze strany USA a EU. Na červnové termíny jsou poklesy ještě zásadnější. Obavy z eskalace nepokojů jsou vidět především u individuálních cestujících,“ uvedla Petříčková.

Vialam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří upozorňuje: „Čeká nás silný boj o ruské turisty a je důležité být konkurenceschopný a to včetně vydávání turistických víz.  Ve vydávání běžných turistických víz na 1 vstup není mezi zeměmi Schengenu zásadních rozdílů, ale u vydávání multi víz (na rok a více) jsou dost velké rozdíly a ČR patří určitě mezi ty s nejpřísnějším posuzováním. “

Agentura CzechTourism ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj se na aktuální situaci snaží reagovat. „CzechTourism plánuje oslovit ruskou veřejnost, aby ji povzbudil k cestám do oblíbené destinace – České republiky. Využijeme k tomu kombinaci PR článků, inzerce, outdoorové reklamy a elektronických médií. Důležitým faktorem je zde včasnost oslovení cestovatelské veřejnosti, aby se nezastavil příliv návštěvníků z ruské federace po květnových svátcích“, dodává Vondruška.

V prvním čtvrtletí roku vzrostly také příjezdy turistů z Polska (+ 10 %), Slovenska (+ 7 %), či Velké Británie (+ 4 %). Z mimoevropských trhů rostla tradičně Čína (+ 6 %) a především Jižní Korea (+ 43 %). Jihokorejských turistů dokonce poprvé přijelo více než turistů z Číny.

Počet turistů z Německa dosáhl v prvním čtvrtletí celkem 293 tisíc a proti předchozímu roku se prakticky nezměnil. Počty přenocování zahraničních turistů v prvním čtvrtletí také stagnovaly -  dosáhly celkové hodnoty 4,3 milionu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…