CzechTourism: Turisté utratili v létě v České republice o 1,5 miliardy Kč více než vloni

22.12.2014 20:49

Příjmy České republiky z příjezdového cestovního ruchu dosáhly ve třetím čtvrtletí hodnoty 36,4 miliardy korun, což představuje o 1,5 miliardy korun více než ve stejném období předchozího roku. Meziroční příjmy třetího čtvrtletí vzrostly o 4,6 procenta. Vyplývá to ze statistiky platební bilance, kterou zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

CzechTourism: Turisté utratili v létě v České republice o 1,5 miliardy Kč více než vloni
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí utratili zahraniční turisté v Česku celkem 103,6 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o dvě procenta. Za pozitivními výsledky platební bilance cestovního ruchu stojí především rostoucí příjezdy z blízkých evropských zemí.

„Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí přijelo do hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) České republiky celkem 6,2 milionu zahraničních turistů, což bylo o 2,9 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Rostly zejména příjezdy z blízkých evropských zemí, jako jsou Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Nizozemsko či Maďarsko, ale také z Itálie, Španělska a Velké Británie,“ uvedl Jan Herget, ředitel Institutu turismu  agentury CzechTourism. Ze vzdálených trhů zaznamenala rekordní nárůst tradičně Čína (+ 22 %) a Jižní Korea (+ 20 %).

Podle Jana Hergeta lze pokračování pozitivního vývoje očekávat i v průběhu posledního čtvrtletí, kdy by se do výsledků cestovního ruchu měla promítnout sezona adventních city breaků. Užít si atmosféru předvánoční Prahy přijede každoročně více než čtvrt milionu zahraničních turistů, nejčastěji jsou z Ruska, Německa nebo Velké Británie. Lákají ale však i menší města, kam nejvíce míří naši sousedé, především z Německa a Slovenska.

Podle očekávání Institutu turismu by celkový počet příjezdů zahraničních turistů do HUZ za rok 2014 mohl přesáhnout hodnotu osmi milionů turistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…