CzechTourism: Tuzemskou dovolenou plánují dvě třetiny Čechů

06.07.2015 20:51

Dvě třetiny Čechů plánují letos strávit alespoň část dovolené v tuzemsku. K nejlákavějším aktivitám během tuzemské dovolené patří pěší a poznávací turistika, koupání a vodní sporty, ale i pobyt na vlastní či pronajaté chatě či chalupě. Vyplývá to z průzkumu, který Institut turismu agentury CzechTourism provedl před začátkem letní turistické sezony.

CzechTourism: Tuzemskou dovolenou plánují dvě třetiny Čechů
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Dovolenou v tomto roce rozhodně plánuje 85 % respondentů, ostatní dotázaní si zatím nejsou jisti, zda na dovolenou vyrazí. Z těch, kteří na dovolenou určitě pojedou, jich jen 16 % stráví dovolenou výhradně v zahraničí. Drtivá většina turistů plánuje buď pouze tuzemský pobyt (41 %), nebo kombinaci tuzemské a zahraniční dovolené (36 %).

„Z výsledků průzkumu je zřejmé, že Česká republika je pro české turisty atraktivní destinací s významnými klady, mezi které patří menší finanční náročnost pobytu, absence jazykové bariéry, ale i bezpečnost destinace, která může při rozhodování hrát významnou roli u tuzemských i zahraničních turistů. Necelých 40 procent dotázaných navíc uvedlo, že poznávání turistických cílů Čech, Moravy a Slezska je pro ně letos lákavější než turistické cíle v zahraničí,“ uvedla Monika Palatková, generální ředitelka agentury CzechTourism.

Mezi nejoblíbenější aktivity patří jako každoročně pěší turistika po horách, koupání, návštěvy hradů a zámků, cyklovýlety, ale také návštěvy letních kulturních a gastronomických akcí.

„Návštěva hudebních festivalů, gastronomických slavností i společenských událostí je trend, který oslovuje nejen mladou cílovou skupinu. Gastroturismus či enoturistika, kterým je přímo zaslíbena oblast jižní Moravy, je stále na vzestupu a lokální gastroslavnosti mohou být impulzem k návštěvě dané lokality, třeba v rámci cyklovýletu,“ dodává ředitelka Institutu turismu agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Tuzemskou dovolenou si Češi plánují nejčastěji na červenec a srpen v průměrné délce jednoho týdne. Celkem 35 % turistů si dopřeje dovolenou kratší – 4 nebo 5 dní. Na dva týdny a déle se na dovolenou v Čechách chystá jen malé procento Čechů.

Během tuzemské dovolené využijí čeští turisté k ubytování nejčastěji penziony či kempy, časté je také ubytování u přátel a známých. Zajímavou alternativou k hromadným ubytovacím zařízením je pronájem chaty či chalupy. Přestože je Česká republika ve světě vnímána jako národ chatařů, tuzemských turistů, kteří stráví dovolenou v pronajaté rekreační nemovitosti je dokonce více než těch, kteří plánují pobyt ve vlastním objektu.

„Češi jsou národ individualistů. V loňském roce jsme takto v Čechách  ubytovali více než 21 tisíc turistů a každý rok jich v průměru o 10 procent přibývá,“ uvedl Wolfgang Quilitz, ředitel společnosti Novasol, která se zabývá zprostředkováním pronájmu rekreačních objektů. Rozhodujícím činitelem je podle něj „value for money“, tedy dostatek soukromí a pohodlí při relativně nízkých nákladech.

Nejlákavějšími tuzemskými destinacemi jsou pro české turisty tradičně jižní Čechy, jižní Morava, Šumava a Krkonoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …