CzechTrade: Rakouské firmy očekávají normalizaci až v roce 2021

06.07.2020 18:14

Čtyři z pěti společností v Rakousku jsou negativně zasaženy koronovou krizí, téměř dvě třetiny využily „kurzarbeit“ a jedna z pěti firem zrušila plánované investiční projekty. To vyplynulo z průzkumu provedeného v květnu Institutem pro ekonomický výzkum (WIFO). Návrat k normálu očekávají firmy v průměru až začátkem příštího roku.

CzechTrade: Rakouské firmy očekávají normalizaci až v roce 2021
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Průzkumu WIFO o koronové pandemii se zúčastnilo 1076 společností, z nichž dvě třetiny s méně než 50 zaměstnanci, čtvrtina zaměstnává 50 až 249 lidí a 5 procent jsou velké společnosti s více než 250 zaměstnanci. 55 % společností pracuje v sektoru služeb, 28 % ve zpracovatelském průmyslu a 17 % ve stavebnictví.

Třetina firem se potýká s „velmi negativními dopady“ pandemie

Polovina dotázaných společností potvrdila, že jejich podnikání bylo negativně ovlivněno pandemií a dalších 30 % uvedlo, že dopady byly velmi negativní. Důsledky pro stavebnictví nebyly v průměru tak špatné jako pro ostatní odvětví, průmyslové podniky (včetně obchodu) uváděly častěji nepříznivé dopady na svou podnikatelskou činnost, a to i přesto, že oficiálně nemusely uzavřít své podniky, jako sektor služeb.

graf

Ve srovnání s podobným dubnovým průzkumem se podle WIFA již projevují první účinky rozvolňování opatření: v květnu uvedlo více společností, že při svém podnikání nepocítili žádné nebo dokonce pozitivní účinky krize. Celkově odložilo investice 41 % společností - 29 % ze stavebních společností, 36 % poskytovatelů služeb a 53 % průmyslových společností. 21 % všech společností dokonce zrušilo investiční projekty úplně.

Třetina společností nemá problém likviditou

Podle vlastních informací využila státní podporu na likviditu každá pátá firma z dotázaných společností. Ve větší míře byly také čerpány půjčky. V průměru se očekává, že se obchodní situace se znormalizuje po 7,4 měsících. V nejlepším případě společnosti očekávají návrat k normálu po čtyřech měsících, v nejhorším případě po více než roce.

To je však pro mnoho společností příliš dlouhá doba: 7 % uvádí, že má potřebnou likviditu stěží na dva měsíce, 23 % si vystačí dva až čtyři měsíce a 19 % věří, že vydrží čtyři až šest měsíců. Pětina společností uvedla, že mají rezervy na více než půl roku, 31 % nemá s likviditou problém.

Přibližně polovina společností uvedla, že jim vládní podpora pomohla – o významné pomoci hovoří 16 %, alespoň o částečné 34 %. Podle 17 % podniků byla podpora užitečná, ale ne dostačující k překlenutí situace. 9 % odpovědělo, že státní podpora jim nepomůže, a téměř čtvrtina uvedla, že pro přežití krize podporu nepotřebuje.

(zdroj ZDE zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Vídni)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…