CzechTrade: V Německu je rekordně optimistická podnikatelská nálada

27.10.2017 15:29

Podnikatelská nálada v sousedním Německu je na rekordní výši, důvěra tamních podnikatelů ve vývoj ekonomiky dosáhla na zahraničním trhu, který je pro české exportující firmy nejvýznamnější, rekordních hodnot. Agentura pro podporu exportu CzechTrade očekává, že tento pozitivní trend může mít dopad i na českou ekonomiku.

CzechTrade: V Německu je rekordně optimistická podnikatelská nálada
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Dle výsledků průzkumu institutu IFO mezi 7 000 německými firmami vzrostl index podnikatelské důvěry z 115,2 na 116,7 bodu. Nálada podnikatelů se tak po mírném zářijovém poklesu zlepšila a dosáhla rekordních výsledků. „Lze očekávat, že tento pozitivní trend bude mít dopad i na českou ekonomiku. V některých segmentech však může narazit na kapacitní limity českých výrobců,“ konstatuje Adam Jareš, ředitel německého zastoupení agentury CzechTrade v Düsseldorfu.

Německou ekonomiku táhne v současnosti především strojírenství, kapacitní vytížení průmyslových firem dosahuje 87,1 %. Podíl celkového českého exportu do Spolkové republiky činí 32 %, hodnota vývozu pak dosahuje částky 1,29 bilionu korun. Loni se Česká republika obratem vzájemného obchodu poprvé dostala mezi desítku nejvýznamnějších partnerů Německa, když vystřídala jedenáctou Belgii a zároveň předstihla takové ekonomiky, jako je Španělsko či Rusko.

Rostoucí trend v souvislosti se zájmem českých společností o export do Německa registruje i agentura CzechTrade. Za první pololetí roku 2017 využilo jejích placených služeb ve Spolkové republice 188 českých firem, což je meziroční nárůst o třetinu.

CzechTrade je agentura na podporu exportu, řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Zájemci o spolupráci si mohou vybrat ze široké nabídky asistenčních služeb, případně sami nadefinovat jejich podobu dle svých individuálních potřeb. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…