Czeching 2014 zná vítěze - do evropského éteru poletí dosud nevydané skladby Wild Tides

02.12.2014 20:54

Ve středu 3. prosince v 19 hodin odvysílá Český rozhlas Vltava pět dosud nevydaných skladeb kapely Wild Tides. Nové EP s názvem Sever Fashion je výsledkem pátrání projektu Českého rozhlasu Czeching po nemainstreamovém českém hudebním talentu, který má šanci oslovit posluchače evropských rozhlasových stanic.

Czeching 2014 zná vítěze - do evropského éteru poletí dosud nevydané skladby Wild Tides
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zatímco loni hudebně-exportní podnik ještě pod původním názvem Přestřelka Speciál vyslal do evropského éteru melancholickou dívčí dvojici Never Sol, letos se projekt překřtil na Czeching a vybral další aktuální českou hudební naději. Stala se jí pražská surf-punková kapela Wild Tides.

„Kromě zveřejnění nové nahrávky Wild Tides nabídneme také peprné komentáře ke skladbám i k jejich nahrávání od hudebních režisérů Jirky Šimka a Martina Přikryla, kteří s Wild Tides strávili ve studiu dva týdny. Chybět nebude ani hodnocení nahrávky od zahraničních hudebních odborníků – Laurenta Marceaua ze Ženevy (EBU, Eurosonic), Jana Sneuma z Kodaně (Dánský rozhlas) a Hervého Riesena z Paříže (Radio France),“ říká Iva Jonášová (Ajva), která je spolu se Stanislavem Zimou (Stano) tvůrkyní projektu. V loňském roce projekt ještě pod původním názvem Přestřelka Speciál podpořil kapelu Never Sol, jejíž skladby následně vzbudily zájem v rozhlasech Rakouska, Dánska, Německa, Francie či Švédska. 

Tvůrci Czechingu sestavili porotu složenou z hudebních publicistů, dramaturgů, promotérů, vydavatelů a členů odborných hudebních cen a požádali je o nominaci skladeb těch českých kapel, které do zahraničí zatím neprorazily. Mezi členy poroty Czechingu 2014 patří Jana Grygarová (Full Moon, Vinyla, KYEO), Pavel Turek (Respekt, Vinyla), Pavel Kučera (Apollo, Vinyla), Bára Šubrtová (United Islands, Exit Music), Libor Lisý (EMI) a Tomáš Zdeněk (Cross).

„Projekt vnímáme jako dlouhodobější snahu o podporu současné české nemainstreamové hudby. Vytváříme platformu pro debatu nejen o českém hudebním průmyslu a jeho možnostech v zahraničí, ale chceme přidat také pohled zvenčí. Oslovíme přímo hudební dramaturgy zahraničních rádií a zeptáme se na jejich názory. Nejde nám tedy jen o výběr kapely a její ’vypuštění ’ za hraniční pásmo, ale rovněž o získání zpětné vazby, která může být impulsem i pro další muzikanty. Snažíme se vytvořit formát, který nebude jen k poslechu, ale zároveň vzbudí akci,” dodává Iva Jonášová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…