DIAMO: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek fáral na Bukově

24.01.2016 15:40

V pátek 8. ledna 2016 zavítal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek do Dolní Rožínky, aby si společně s dalšími hosty prohlédl vznikající Podzemní výzkumné pracoviště (PVP) Bukov, které by již tento rok mohlo začít sloužit Správě úložišť radioaktivních odpadů k výzkumům spojeným s plánovaným hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů.

DIAMO: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek fáral na Bukově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Po návštěvě podzemí absolvoval pan ministr besedu se starosty přilehlých obcí a návštěvu Dolní Rožínky zakončil účastí na tiskové konferenci.

Do podzemních prostor PVP Bukov na 12. patře jámy B1 Bukov sfáral pan ministr v doprovodu ředitele DIAMO, s. p., Tomáše Rychtaříka, ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiřího Slováka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a dalších hostů.

Klíčové práce v etapě budování PVP Bukov realizuje DIAMO, s. p. „Státní podnik DIAMO je plně připraven koncepčně řešit obslužnost tohoto výzkumného pracoviště a zároveň po ukončení razicích prací I. etapy je připraven uskutečnit další navržené podzemní práce tak, aby byl plně zajištěn celý výzkumný program,“ nastínil roli DIAMO, s. p., v budoucím provozu PVP Bukov ředitel s. p. Tomáš Rychtařík.

Po vyfárání patnáctičlenné skupiny z podzemí následovala beseda se starosty obcí v okolí lokality Kraví hora. „Úložiště potřebujeme vybudovat, i kdybychom nepostavili již žádný blok jaderné elektrárny. Je naší povinností se postarat o to, aby se jaderné články nemusely skladovat v dočasných úložištích v okolí jaderných elektráren Temelín a Dukovany,“ připomněl význam záměru vybudování úložiště jaderného vyhořelého paliva ministr Jan Mládek. Besedující starostové se shodli, že v problematice útlumu těžby uranu na Vysočině došlo k výraznému zlepšení situace, zejména v otázce komunikace. Ocenili konkrétní kroky a výsledky v této oblasti a přislíbili státnímu podniku podporu a součinnost samospráv při řešení kroků budoucího uzavření dolu. Také fungování PVP Bukov získalo od místních starostů podporu. „Komunikace samospráv s úřady je dobrá. Je ale třeba pracovat s médii a reagovat na některé zavádějící informace vztahující se k veřejnému mínění v obcích, které jsou v užším výběru vhodných lokalit pro vybudování úložiště. Ne ve všech obcích je většina obyvatel proti průzkumům, jak některá média uvádějí,“ zaznělo opakovaně z úst starostů.

PVP Bukov se skládá z 300 metrů dlouhého spojovacího překopu (profil 9,2 m2) vedeného od jámy B1 a raženého klasickou trhací prací. Vlastní výzkumné pracoviště bude tvořeno systémem chodeb, rozrážek a vrtných komor v různých profilech o celkové délce 130 m, ražených unikátní metodou hladkého výlomu. Tento způsob zaručuje minimální porušení horniny trhacími pracemi.

Etapa výstavby PVP Bukov bude v letošním roce ukončena a bude zahájen experimentální provoz pracoviště, který potrvá minimálně do roku 2025. V hloubce 500 metrů pod zemí je simulováno prostředí a podmínky podobné lokalitě budoucího hlubinného úložiště. Týmy domácích i zahraničních odborníků zde budou zkoumat vlastnosti a chování horninového prostředí, např. pronikání a proudění vody, otřesy, posuny zlomů, rychlost průniku radionuklidů horninou, výskyt a šíření mikroorganizmů a další. Zároveň budou na PVP Bukov prověřovány materiály, které budou v budoucím provozu hlubinného úložiště používány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…