DIAMO: Veřejné projednávání koncepce likvidace odvalů

10.05.2017 8:37

Dne 9. 5. 2017 proběhlo veřejné projednávání koncepce likvidace odvalů na Příbramsku, na kterém byla veřejnost seznámena s variantami řešení likvidace odvalů a s výsledky individuálních jednání s dotčenými obcemi.

DIAMO: Veřejné projednávání koncepce likvidace odvalů
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Obce, které nesouhlasí se záměrem odtěžování příbramských hald privátními společnostmi, požádaly o pomoc stát, resp. státní podnik DIAMO. Státní podnik DIAMO vypracoval čtyři varianty koncepce likvidace odvalů jako starých ekologických zátěží a zátěží územního rozvoje:

1. Postupné odtěžování odvalů v závislosti na regionální poptávce.

2. Sanace a rekultivace odvalů na místě.

3. Částečné odtěžení odvalů a navazující sanace a rekultivace na místě.

4. Převoz odvalů na jiné místo k budoucímu přepracování.

Tyto varianty byly představeny státním podnikem DIAMO dne 16. 12. 2016 zástupcům dotčených obcí. Následně proběhla pracovní jednání se zástupci jednotlivých obcí s cílem zjistit, jaké jsou jejich preference, a vytipovat nejvhodnější variantu likvidace odvalů.

„V naprosté většině případů je obcemi preferována varianta č. 4, tj. varianta založená na transportu odvalů na centrální odval, která je z hlediska doby likvidace odvalů v blízkosti obcí jednoznačně nejvýhodnější. Na jednáních byla varianta č. 4 upřesněna, a to zejména z hlediska trasy odtěžování,“ řekl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 30. 11. 2016 zaměstnával 2 548 lidí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…