DIAMO: Vláda schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I

26.01.2016 14:50

Vláda České republiky na zasedání 25. ledna 2016 schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I v Dolní Rožínce na Vysočině do konce roku 2017 a zadala úkoly a opatření ke zmírnění negativních dopadů tohoto kroku. Některé z nich připravuje přímo státní podnik DIAMO.

DIAMO: Vláda schválila postupnou uzavírku uranového dolu Rožná I
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Státní podnik DIAMO, který důl Rožná I provozuje, se snaží s předstihem předejít dopadům plánovaného ukončení těžby uranu na zaměstnanost v regionu.

„Připravujeme projekty, ve kterých by velká část zaměstnaců našla nové uplatnění. Mezi ně patří Podzemní výzkumné pracoviště Bukov, které může zaměstnat až 150 pracovníků. Intenzivně ale pracujeme i na dalších možnostech,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO. Ve hře je příprava studie proveditelnosti vybudování podzemního zásobníku na zemní plyn nebo podzemního energetického zásobníku v rožínecké oblasti.

Poslední fungující uranový důl ve střední Evropě zaměstnává v současné době 374 horníků. Část zaměstnanců se bude podílet na zajišťování útlumu a zahlazování těžby, případně na likvidaci a sanaci důlních děl na jiných místech. „Až 174 zaměstnanců by mohlo využít připravované změny odchodů horníků do důchodu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na tiskové konferenci během své návštěvy na začátku ledna 2016 v Dolní Rožínce.

Provoz dolu Rožná bude v letošním roce probíhat v podobném rozsahu jako loni. V příštím roce začne provádění technických opatření potřebných pro uzavření nejhlubší části dolu. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…