DIAMO: Zajištění financování řešení důsledků po chemické těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem do roku 2022

19.09.2017 12:08

Vláda schválila na svém zasedání dne 18. 9. 2017 uvolnění 6,85 mld. Kč na úhradu nákladů a výdajů spojených s řešením důsledků po chemické těžbě uranu a souvisejících činností v oblasti Stráže pod Ralskem pro období let 2018 až 2022.

DIAMO: Zajištění financování řešení důsledků po chemické těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem do roku 2022
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

Dne 4. září 2017 rozhodla vláda svým usnesením č. 610 o změně způsobu úhrady nákladů a výdajů na řešení důsledků po chemické těžbě uranu a souvisejících činností v oblasti Stráže pod Ralskem. Změna spočívá v ukončení financování odstraňování této významné ekologické zátěže z prostředků Fondu privatizace ke dni 31. prosince 2018 a následném pokrytí finančními prostředky z kapitoly státního rozpočtu MPO s tím, že schválená výše finančních prostředků se stane závazným ukazatelem kapitoly státního rozpočtu MPO. Tyto finanční prostředky budou využity výhradně k úhradě nákladů a podpoře investičních a neinvestičních akcí spojených s nápravou škod způsobených na životním prostředí těžbou nerostů a na revitalizaci dotčených území.

V pondělí vláda schválila na základě Zprávy o postupu prací a čerpání finančních prostředků ze Smlouvy č. 5541-2012-452-S-0254/12/01, která byla v souladu s usnesením vlády č. 34 ze dne 11. ledna 2012 při zohlednění změny způsobu financování vládě předložena ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem, uvolnění finančních prostředků na úhradu nákladů a výdajů spojených s řešením důsledků po chemické těžbě uranu a souvisejících činností v oblasti Stráže pod Ralskem pro období let 2018 až 2022 v celkové výši 6,85 mld. Kč.

„Jsem rád, že vláda ČR vnímá nutnost sanace horninového prostředí ve Stráži pod Ralskem. Úspěšné zahlazení následků chemické těžby uranu je jednou z priorit státního podniku DIAMO,“ uvádí Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku.

Informace o těžbě uranu v severních Čechách:

Od počátku sedmdesátých let do roku 1996 bylo v této oblasti vytěženo 11 740 t uranu klasickou hlubinnou těžbou a 15 862 t uranu chemickou těžbou. Podstatou chemické těžby uranu bylo vtláčení loužicího technologického roztoku prostřednictvím vrtů z povrchu do podzemí. Za dobu provozování chemické těžby uranu bylo do podzemí prostřednictvím technologických roztoků vtlačeno téměř 4,1 mil. tun kyseliny sírové, 320 tis. tun kyseliny dusičné, 111 tis. tun čpavku a 26 tis. tun kyseliny fluorovodíkové.

V současné době se na ložisku Stráž pod Ralskem nachází v podzemí v ploše přibližně 27,5 km2 cca 374 mil. m3 vod ovlivněných zbytkovými technologickými roztoky z chemické těžby uranu. Bez dokončení sanace horninového prostředí by došlo k postupnému rozšiřování kontaminace bez možnosti efektivního sanačního zásahu a následně ke znehodnocení využívaných vodních zdrojů a na vodu vázaných ekosystémů v oblasti severočeské křídy.

V důsledku intenzivní sanace zejména v posledních letech dochází ke zřetelnému poklesu koncentrace kontaminantů v podzemních vodách. Sanace bude probíhat až do snížení kontaminace podzemních vod na úroveň, která zaručí trvalou využitelnost zásob pitných podzemních vod v této oblasti.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 31. 12. 2016 zaměstnával 2 521 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…