Jan Ziegler: Preferenční pruhy urychlí městskou dopravu v Budějicích

01.09.2014 10:58

Toto řešení se osvědčilo v Lidické ulici v Českých Budějovicích. Od zastávky Poliklinika Jih vede preferenční jízdní pruh pro autobusy a trolejbusy zdejšího Dopravního podniku až ke křižovatce s Mánesovou a městská doprava se přestala v této rušné ulici ve špičkách zpožďovat. Proto by bylo dobré toto opatření rozšířit i na jiná místa v jihočeské krajské metropoli.

Jan Ziegler: Preferenční pruhy urychlí městskou dopravu v Budějicích
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Je nyní obecným světovým trendem dávat přednost dopravě více osob před individuální. V USA mají takové zajímavé nařízení, že v nejvzdálenějším jízdním pruhu od kraje vozovky smí jezdit pouze auta, ve kterých sedí minimálně tři lidé. U nás v Evropě se dává přednost městské dopravě před auty. Je to logické, v MHD cestuje více lidí, navíc ulice nejsou nafukovací a další auta se už do nich prostě nevejdou.

„Jsem pro zřizování preferenčních pruhů pro autobusy a trolejbusy a další dopravní opatření, které mohou zmírnit zpožďování městské dopravy ve špičkách,“ uvedl místopředseda představenstva Dopravního podniku města České Budějovice, který je pověřen jeho řízením, Ing. Slavoj Dolejš.

Profesor Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos upřesnil, že preferenční pruhy mají být zřizovány v místech, kde je velká hustota provozu městské dopravy, tedy obrazně řečeno, ne tam, kde projede jeden autobus za hodinu, a v místech, kde je na vozovce více jízdních pruhů v jednom směru. Tyto podmínky splňuje i Husova ulice, kde se už dříve uvažovalo o vyznačení preferenčního pruhu mezi křižovatkou Dlouhá Louka a odbočením z Husovy na Branišovskou.

Námitky, že preferenční jízdní pruhy brzdí dopravu, se právě v Lidické ulici vyvrátily. Navíc jejich cílem je rovněž dostat řidiče aut do městské dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …