DPP: Historická tramvajová linka č. 91 slaví čtvrt století

14.05.2016 10:23

Přesně před 25 lety, právě 15. května 1991, vyjela do pražských ulic poprvé linka č. 91, na které se Pražané mohli po sedmnáctileté přestávce znovu svézt „starými tramvajemi“. V současné době jezdí o sobotách, nedělích a svátcích.

DPP: Historická tramvajová linka č. 91 slaví čtvrt století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Číslo linky 91 má svou symboliku. V den 15. května 1991 se rovněž návštěvníkům otevřely brány pražského výstaviště, kde byla slavnostně zahájena Všeobecná československá výstava připomínající sté výročí konání Zemské jubilejní výstavy v roce 1891. Tehdy Praha získala tři nové dopravní prostředky – dvě pozemní lanové dráhy a také první českou elektrickou dráhu, kterou na Letné postavil slavný český elektrotechnik František Křižík.

K tehdy stému výročí zahájení provozu pražských tramvají proto vznikl nápad začít provozovat tuto linku, která by navíc zvýšila atraktivitu spojení na Výstaviště. K tomuto účelu došlo k rekonstrukci dvou vozů z roku 1928 a označení linky symbolickým číslem 91. Mezi Pražany si získala přízeň a od té doby se stala nedílnou součástí pražské tramvajové sítě.

„Tato nostalgická linka prošla za období své existence bohatým vývojem, dodnes nicméně zůstává v oblibě cestujících. Její 25. výročí navazuje na další letošní milník pražské tramvajové dopravy, jímž si připomínáme 125 let od vyjetí první elektrické tramvaje na Letné, k němuž došlo 18. července 1891,“ uvedl Milan Pokorný, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Trasa linky prošla během let několika změnami, pro sezónu 1993 a další roky se ale ustálila. Výchozím bodem byla smyčka Výstaviště, odkud se jezdilo velkým okruhem pod Letnou, přes Malou Stranu a centrum zpět na Výstaviště. Od roku 2001 začala jedenadevadesátka jezdit v dnešní atraktivní trase z Vozovny Střešovice přes Malou Stranu a centrum na Výstaviště. Provoz „historické linky“ tak dnes vhodně navazuje na expozici Muzea městské hromadné dopravy ve Střešovicích.

Každý rok se linkou č. 91 sveze přibližně 15 tisíc lidí. V letošní sezóně opět brázdí pražské koleje každý víkend a svátek (mezi 12.00 a přibližně 17.35), a to od 25. března do 17. listopadu 2016. Více informací včetně jízdního řádu naleznete zde.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 139 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2016 bylo ve vlastnictví společnosti 1 175 autobusů, 921 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 167,5 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2016 celkem 10 881 zaměstnanců, z toho 4 194 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…