DPP: Linka metra A oslaví 39. výročí. Na koleje vyrazí historická souprava metra 81-71

10.08.2017 20:44

Praha 10. srpna 2017 – Druhou srpnovou sobotu vypraví Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) do provozu s cestujícími historickou soupravu 81-71. Touto vzpomínkovou jízdou oslaví 39. výročí provozu pražské trasy linky metra A, které připadá právě na 12. srpna. Atmosféru dokreslí cestujícím speciální hlášení i strojvedoucí v dobových uniformách a informační tabule z minulého století.

DPP: Linka metra A oslaví 39. výročí. Na koleje vyrazí historická souprava metra 81-71
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Sovětský typ souprav metra 81-71, kterým se kvůli charakteristickému designu čela přezdívalo např. „briketa“ a které se vyráběly v Mytiščinském strojírenském závodě u Moskvy, vyjely poprvé s cestujícími na pražské lince metra A dne 12. srpna 1978. Byly zde provozovány do roku 2005.

Historická souprava bude kopírovat trasu Dejvická – Skalka – Dejvická, jež byla uvedena do provozu v červenci 1990. Cestující si tak mohou připomenout nejdéle realizovaný běžný provoz souprav 81-71 na trase A. Na svou první jízdu souprava vyrazí na koleje v 10.17 hodin, a to ze stanice Dejvická (dříve Leninova) do stanice Skalka, kam dorazí v 10.38 hodin. V tomto směru uskuteční souprava celkem šest jízd. Poslední jízda započne ve 14.40 hodin a do stanice Skalka souprava dorazí v 15 hodin. V opačném směru vyrazí souprava ze stanice Skalka do stanice Dejvická v 10.39. Poslední (pátá jízda historické soupravy) zde bude ukončena v 14.29 hodin.

„Věříme, že nostalgické výlety do historie veřejné dopravy naše cestující potěší. Při jízdě se ohlédneme do minulosti a uvědomíme si, jak dlouhou tradici má veřejná doprava v Praze a jaký kus cesty za uplynulá desetiletí urazila,“ uvedl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Atmosféru tehdejší doby navodí pasažérům strojvedoucí v dobových uniformách a hlášení staničního rozhlasu s uvedením aktuální cílové stanice a informací o datu zahájení provozu úseku metra A. Na čela vlaku budou navíc umístěny autentické tabule s konečnou stanicí. Všem cestujícím, kteří se budou chtít svézt historickou soupravou, postačí standardní jízdenky či časové kupóny.

Jízdní řád a další informace naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…