DPP: Po Trojském mostě projela poslední tramvaj - po 32 letech se tak most loučí

08.10.2013 13:16

V pondělí 7. října byl ukončen provoz tramvají na Trojském mostě mezi Holešovicemi a Trojou, tzv. Rámusáku. Od stejného data bude pro cestující zavedena náhradní autobusová doprava X17 a dojde ke změnám tramvajových linek. Výluka potrvá přibližně do dubna 2014. Po jejím skončení začnou tramvaje jezdit po novém Trojském mostě.

DPP: Po Trojském mostě projela poslední tramvaj - po 32 letech se tak most loučí
Foto: praha.eu
Popisek: Vítězný návrh nazvaný „JÁ MILUJU PRAHU!“

Tramvajový most v Troji, Pražany přezdívaný „Rámusák“, má charakter dlouhodobého provizoria a sloužil tramvajovému provozu od počátku 80. let minulého století. Jeho historie nyní končí a zapíše se tak významně do historie pražské tramvajové dopravy.  

„Tento provizorní tramvajový most sloužil dobře a dlouho – 32 let, což je jistě déle, než předpokládali projektanti, a prokázal tak kvalitu a spolehlivost vojenských mostních konstrukcí. Most bude nahrazen novým Trojským mostem s definitivní tramvajovou tratí,“ řekl pražský radní pro dopravu Jiří Pařízek.

„Po několika úpravách a omezeních přichází na řadu očekávané ukončení provozu celého mostu nazývaného „Rámusák“. Jen 135 metrů od něj se totiž staví jeho nástupce. Dnes budou zahájeny přípravy překládky tramvajových kolejí na nový Trojský most a posléze začnou práce na vybudování výjezdové rampy z tunelového komplexu Blanka a také na protipovodňových zábranách“, řekl 1. náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Vávra.

Z důvodu výstavby městského okruhu je proto od pondělí 7. října 2013 přibližně od 4.30 hodin dočasně přerušen tramvajový provoz v úseku Nádraží Holešovice – Ke Stírce.

Náhradní autobusová doprava:
V úseku Nádraží Holešovice – Trojská – Kobylisy je v nepřetržitém provozu zavedena náhradní autobusová linka X17.
Pro přepravu do oblasti Trojské je možné využít také pravidelnou autobusovou linku číslo 112.

Změny tras tramvajových linek:
Vybrané spoje linky číslo 3 jsou ze zastávky Kobylisy prodlouženy k Vozovně Kobylisy.
Všechny spoje linky číslo 17 jsou ve směru od Levského ukončeny v obratišti Výstaviště Holešovice.
Linka číslo 53 je v úseku Výstaviště Holešovice – Ke Stírce odkloněna přes zastávky Nádraží Holešovice (v ulici Plynární), Ortenovo náměstí, Maniny, Palmovka a Bulovka.

„Uzavření mostu pochopitelně zasáhne i do provozu hromadné dopravy. Abychom cestující omezili co nejméně, zavedli jsme náhradní autobusovou dopravu X17 a změníme také trasy tramvajových linek. Děkuji předem všem cestujícím za shovívavost a trpělivost. Samozřejmě i my dopraváci se již nyní těšíme na zbrusu nový most, který bude zprovozněn za několik měsíců“, uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Základní technické údaje o „Rámusáku“
Délka mostu:    248,2 m
Šířka mostu:    12 m
Osová vzdálenost kolejí:    5,6 m
Počet pilířů:    6

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…