DPP: Připojte se k úklidům v okolí stanic metra linky B

18.09.2020 15:16

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se letos připojil k celorepublikové iniciativě Ukliďme Česko akcí Ukliďme Béčko, která přispěje ke zvelebení veřejného prostoru v okolí stanic pražského metra. DPP ve spolupráci s českou pobočkou projektu Trash Hero zve všechny zájemce v sobotu 19. září 2020 na dobrovolnické úklidy, které proběhnou v okolí všech 24 stanic linky metra B.

DPP: Připojte se k úklidům v okolí stanic metra linky B
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

U stanic metra budou dospělým i dětem k dispozici pytle a rukavice, které byly poskytnuty od pražských městských částí, organizace Ukliďme Česko a bezobalových obchodů Bezobalu a Neobaleno. Zájemci si však mohou přinést i vlastní náčiní jako např. košťata či lopatky. Uklízet se bude zejména běžný drobný odpad jako nedopalky cigaret, láhve, plechovky či krabice od nápojů apod. Přesný čas a místo srazu u konkrétní stanice metra zájemci naleznou ZDE.

Dobrovolníci iniciativy Trash Hero Praha pořádají pravidelné úklidy pro veřejnost od roku 2016, ale poskytují také praktické ekologické workshopy pro školy a školky. Iniciativa má v ČR již 18 základen. Akce Ukliďme Béčko cílí na dospělé i na děti. „Věříme, že právě u mladé generace mají podobné akce smysl,“ říká Jan Bareš, spoluzakladatel Trash Hero a dodává: „Děti se prostřednictvím úklidů učí neodhazovat obaly na zem, třídit odpad a také žádný odpad nevytvářet – například tím, že odmítnou igelitový sáček nebo novou plastovou láhev.“

Pražské metro v současné době sveze o pracovních dnech denně zhruba 800 tisíc lidí, v době před koronakrizí to bylo až 1,2 milionu. Každý týden skončí v odpadkových koších ve stanicích a vestibulech metra všech tří linek v součtu v průměru 368 tisíc litrů odpadů, který musí DPP na své náklady likvidovat. Bohužel další odpadky končí také na veřejném prostranství v okolí stanic metra. Proto se DPP připojuje k této iniciativě a zve všechny dobrovolníky, aby se k prospěšným úklidům v okolí stanic metra připojili.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, 1 trolejbusovou linku, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2020 bylo ve vlastnictví společnosti 1 144 autobusů, 850 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2020 celkem 11 006 zaměstnanců v evidenčním stavu, z toho 4 303 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…