DPP: Střešovické Muzeum MHD zahájilo již 22. sezónu

09.07.2014 18:50

Muzeum MHD ve Střešovicích, které provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), se po déle než půl roku trvající opravě znovu otevřelo veřejnosti a nabízí i nový unikátní exponát. Již 22. sezónu muzeum zahájilo v sobotu 5. července 2014.

DPP: Střešovické Muzeum MHD zahájilo již 22. sezónu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Za posledních šest měsíců prošla hala Muzea MHD rozsáhlou opravou s cílem zvýšit požární odolnost dřevěných konstrukcí krovů pocházejících z roku 1909. Původní nátěry byly odstraněny postupným otryskáním za pomoci drceného suchého ledu, následně byl proveden nástřik novou barvou ve stejném odstínu, ale s protipožárními vlastnostmi. V případě dvou hal muzea se jednalo o ošetřenou plochu přesahující 7 tisíc metrů čtverečních. V plánu je protipožárním nástřikem ošetřit i třetí a čtvrtou halu vozovny, a to pravděpodobně během příštího roku.

„Jsme velmi rádi, že můžeme Muzeum MHD konečně zpřístupnit návštěvníkům. Budovy ze začátku 20. století dnes splňují přísná protipožární kritéria, aniž by ztratily cokoliv na svém původním autentickém vzhledu. Kromě konstrukcí krovů jsme celou budovu vymalovali i zevnitř. Návštěvníci se tedy mohou těšit na muzeum v nové podobě,“ řekl Milan Pokorný, vedoucí jednotky Historická vozidla.

Vzhledem k vysoké prašnosti při odstraňování starých nátěrů bylo nezbytně nutné všechny historické exponáty důkladně umýt. V první fázi byly nahrubo umyty zvenčí, pak následovalo ruční mytí interiérů historických vozů hromadné dopravy. Nyní probíhá závěrečné leštění všech exponátů, které potrvá až do konce července.

Staré tramvaje, autobusy a dokonce i trolejbusy doplnila souprava motorového a vlečného vozu, která prezentuje vzhled tramvají v období druhé světové války. Toto období dosud v Muzeu MHD nebylo zastoupeno žádným exponátem. Na první pohled se od ostatních vozů liší tím, že má v rámci protiletecké ochrany obyvatelstva modrou barvou zatemněná okna a na sobě německo-české orientace.

Muzeum MHD láká návštěvníky více než čtyřmi desítkami historických vozidel a mnoha dalšími exponáty, mezi něž patří modely, fotografie, historické dokumenty, jízdenky či plánky. Během loňské 21. sezóny navštívilo Muzeum MHD více než 20 tisíc návštěvníků, zajímajících se o historii městské hromadné dopravy.

O Muzeu MHD

Stálou expozici „Muzea městské hromadné dopravy v Praze“ otevřel Dopravní podnik hl. m. Prahy v květnu 1993 v historickém objektu tramvajové vozovny v Praze – Střešovicích.

Pro dospělé základní vstupné činí 35 Kč a pro děti ve věku od 6 do 15 let 20 Kč. Na výpravy nad 15 osob se vztahuje sleva. Držitelé senior pasu mají vstup zdarma. Návštěva mimo pravidelnou otevírací dobu je možná na základě předchozí telefonické domluvy.

Střešovická vozovna však není pouhým muzeem. Z jedné její haly jsou vypravovány i některé provozní soupravy historických tramvají – ty se však neřadí mezi muzejní exponáty. Na svoji trasu odsud o sobotách, nedělích a svátcích v letní sezóně od 12.00 přibližně do 17.35 hodin vyjíždí okružní linka 91, případně i jiné historické vozy podle přání zahraničních i tuzemských zájemců. Bližší informace o jízdním řádu či cenách jízdného okružní linky 91 najdou zájemci na internetových stránkách Dopravního podniku www.dpp.cz.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 150 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2012 bylo ve vlastnictví společnosti 1 247 autobusů, 931 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 562 zaměstnanců, z toho 4 175 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…