DPP daruje tramvaje do ukrajinského Mariupolu

25.10.2016 7:33

Představenstvo pražského dopravního podniku odsouhlasilo humanitární dar dvou vyřazených tramvají typu T3SU do ukrajinského města Mariupol. Smlouva o předání tramvají byla dnes slavnostně podepsána v rezidenci primátora hl. m. Prahy.

DPP daruje tramvaje do ukrajinského Mariupolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Našim ukrajinským kolegům bych ráda popřála, ať jim tyto vozy slouží ke spokojenosti, a hlavně, ať se život v jejich městě rychle a úspěšně vrátí do normálních kolejí. Totéž samozřejmě platí i pro další válkou postižená města a vesnice na východě Ukrajiny,“ uvedla při podpisu smlouvy primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Vozový park hromadné dopravy v Mariupolu je žalostný. Naše tramvaje by tamním obyvatelům měly výrazně pomoci,“ doplnil generální ředitel a předseda představenstva DPP Martin Gillar.

České tramvaje budou jezdit po Mariupolu s logem hl. m. Prahy a Evropské unie. Ta zajistí pokrytí nákladů na železniční dopravu tramvají na Ukrajinu. Transakce proběhne bez dalšího zprostředkovatele.

Darování tramvají inicioval europoslanec Pavel Svoboda, který před rokem Mariupol navštívil. „Město je stále obležené a nikdo tam nechce dávat prostředky, ale solidarita vůči jeho lidem, kteří v něm žijí, je nutná. Tamní infrastruktuře naše použité tramvaje výrazně pomohou,“ řekl europoslanec Pavel Svoboda.

Pražský dopravní podnik už dříve prodával starší nepoužívané tramvaje do Ruska a na Ukrajinu, kde jich stále jezdí několik desítek.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 138 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2016 bylo ve vlastnictví společnosti 1 175 autobusů, 921 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 167,5 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2016 celkem 10 881 zaměstnanců, z toho 4 194 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…