DPP doporučuje včasný nákup jízdného na rok 2017 a zároveň upozorňuje na končící platnost čipových karet

02.12.2016 10:30

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) by touto cestou rád připomněl cestujícím včasný nákup jízdného na rok 2017. Mohou se tak vyhnout frontám na prodejních místech, které se pravidelně objevují na závěr roku. V prosinci a lednu totiž přestává platit roční kupon více než 66 tisícům cestujících.

DPP doporučuje včasný nákup jízdného na rok 2017 a zároveň upozorňuje na končící platnost čipových karet
Foto: DPP
Popisek: Infocentrum na Veleslavíně

„Ačkoli v polovině loňského roku došlo ke zlevnění ročních předplatních kuponů a díky jejich klouzavé platnosti si mohou zájemci nový kupon pořídit takřka kdykoli, drtivá většina zákazníků si je kupuje právě v prosinci a v lednu“, uvedl vedoucí oddělení Komunikace a tiskový mluvčí DPP Jiří Štábl.

V evidenci DPP je takřka 22 tisíc kuponů končících k 31. 12. 2016 a počet končících k 31. 1. 2017 jen o málo přesahuje 44 tisíc. Dalšího maxima pak počet těchto kuponů dosahuje v červenci, kdy končí platnost necelým 12 tisícům kuponů. Tento fakt je dán právě slevou ročního jízdného v roce 2015.

"My Češi máme ve zvyku nechávat věci na poslední chvíli, ale to se většinou nevyplácí. Potom totiž ztrácíme čas ve frontách, nebo prošvihneme třeba prodloužit platnost karty, což se stalo nedávno i mně a musel jsem zaplatit pokutu," řekl s úsměvem náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Nové časové jízdenky jsou snadno dostupné jak v Infocentrech a předprodejních místech DPP, tak na e-shopu dopravce.  Roční jízdné si tak mohou cestující zakoupit i z pohodlí svého domova, a to na webové stránce http://eshop.dpp.cz/eshop/. Díky tomu se mohou vyhnout případným frontám úplně. V případě nákupu jízdného prostřednictvím e-shopu stačí poté kupon nahrát na čipovou kartu pomocí validátorů, které jsou umístěny ve všech stanicích metra. Informace o prodejních místech jízdních dokladů naleznete na stránkách Dopravního podniku: http://www.dpp.cz/prodejni-mista-jizdnich-dokladu/

„Zároveň bychom rádi cestující pražskou hromadnou dopravou upozornili, že ve zmíněných měsících končí platnost přibližně 165 a půl tisícům čipových karet. Proto doporučujeme, aby si každý zkontroloval platnost své karty ve validátoru, případně si ji nechal vyměnit za novou a předešel tak nepříjemným situacím při přepravní kontrole“, dodává Vladimír Pospíšil, vedoucí odboru Jízdní doklady a odbavovací systém DPP.

„V případě končící platnosti čipové karty na přelomu roku, si lze usnadnit a zlevnit její výměnu za novou v předstihu na webu www.litacka.cz. Proces objednání zabere jen pár minut a nová karta přijde poštou. Není třeba tak v čase vánočních nákupů absolvovat pochůzku navíc. Je ovšem nutné počítat s tím, že Lítačka dorazí v průměru za 14 dní, proto se nevyplatí webovou objednávku odkládat na poslední chvíli. Pro výměnu těsně před koncem platnosti karty, či po její expiraci, rozhodně doporučujeme expresní vydání nové karty, kterou lze získat na počkání v některé z našich poboček,“ uvádí Katarína Landlová, tisková mluvčí společnosti Operátor ICT, a.s.

Pět rad pro včasný nákup:

• Finančně nejvýhodnější je roční jízdenka, která platí 365 dní ode dne počátku platnosti.
• Elektronické jízdenky nejsou vázány na kalendářní rok, ale každý majitel čipové karty si je může pořídit kdykoli v průběhu roku.
• Všechny druhy jízdních dokladů lze zakoupit 60 dnů před začátkem jejich platnosti.
• Kromě roční jízdenky je možnost si na čipovou kartu nahrát také měsíční, čtvrtletní nebo i pětiměsíční a desetiměsíční kupon.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2016 bylo ve vlastnictví společnosti 1 175 autobusů, 921 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 175 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2016 celkem 10 881 zaměstnanců, z toho 4 194 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…