DPP odsuzuje projevy násilí v MHD. Posílí kamerové systémy

14.11.2017 7:31

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) jednoznačně odsuzuje rasistický útok skupiny fotbalových fanoušků Sigmy Olomouc v tramvaji pražské MHD ze soboty 4. listopadu 2017. DPP se dlouhodobě věnuje zavádění kamerových systémů ve vozovém parku, které mohou významně přispět k objasňování těchto přestupků či trestných činů a tím působit preventivně.

DPP odsuzuje projevy násilí v MHD. Posílí kamerové systémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Konflikt se stal v tramvaji T3R.PLF před fotbalovým utkáním mezi Bohemians Praha a Sigmou Olomouc. Fanoušci hostů v soupravě linky č. 6 mezi zastávkami I. P. Pavlova a Bohemians hrubě uráželi spoluobčana černé barvy pleti. Nechyběly ani projevy fyzického násilí. Zraněný cestující si krátce po rozjezdu tramvaje ze zastávky zmáčkl tlačítko nouzového zastavení. Informoval řidičku, že žádá zavolání policie a záchranářů. Ti krátce po zastavení tramvaje přijeli. Řidička tramvaje přes skupinu fotbalových chuligánů příliš neviděla a situaci nemůže popsat. Zraněný cestující měl zranění hlavy a krvácel.

Kamerové systémy

Od září 2016 je DPP držitelem Osvědčení o registraci zpracování osobních údajů od ÚOOÚ pro tzv. nehodové kamery se záznamem, jež budou postupně umístěné na předním čele každé tramvaje. Zároveň DPP získal toto Osvědčení pro záznam kamerových systémů, které jsou umístěny uvnitř a vně vozů typu 15T. DPP nyní v rámci plánu investičních akcí na rok 2018 bude řešit výběr dodavatele uvedených zařízení a následnou montáž.

„Kamerový dohled bezesporu významně zvyšuje bezpečnost cestujících. Snažíme se, aby bylo více našich vozů vybaveno kamerovým systémem se záznamem, který by prospěl právě ke zvýšení bezpečnosti cestujících,“ říká Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Nejbezpečněji zajištěné budou moderní tramvaje 15T. Celkem 250 tramvají 15T by mělo disponovat v příštím roce systémem záznamu vnějších a vnitřních kamer,“ dodává Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

V tramvajích typu 14T a 15T jsou i tzv. komunikátory, díky nimž se cestující může spojit online přímo s řidičem. Komunikátory jsou umístěné vždy u dveří pro cestující a v celém vozidle jsou tři.

Ve všech nově nakoupených autobusech od září 2009 je instalován kamerový systém, který umožňuje funkci přenosu obrazu na pracoviště řidiče a zároveň pořizování krátkého obrazového záznamu v nouzi. Po aktivaci tísňového tlačítka v kabině řidiče je vytvořen zakódovaný záznam v délce trvání 15 minut. Tento záznam je možné do 2 hodin od vytvoření z vozu vyčíst, pomocí speciálního softwaru dekódovat a využít pro dokumentaci případného přestupku nebo trestného činu pro orgány činné v trestním nebo přestupkovém řízení. V současné době je takto vybaveno 656 autobusů, což činí 56 % vozového parku autobusů.

Aktuálně vysoutěžené autobusy (150 ks SOR NB 18 a 50 ks SOR BN 12), které by měly být postupně dodávány od prosince 2017, budou kromě přenosu obrazu na pracoviště řidiče vybaveny nově systémem kontinuálního záznamu kamer, a to v souladu s registrací u Úřadu na ochranu osobních údajů. Záznam bude pořizován jak z interiérových kamer, tak i z nově doplněné čelní nehodové kamery.

„Těší nás, že v nových autobusech DPP je o bezpečnost díky kamerovým záznamům lépe postaráno. Více než polovina autobusů v našem majetku disponuje zařízením, která v nouzi pořizují obrazový záznam,“ doplňuje Martin Gillar.

Pro bezpečnost cestujících jsou přínosem i kamery v prostředí metra. Automaticky ukládají záznam po dobu jednoho týdne. Obrazové materiály jsou v případě potřeby k dispozici např. Policii ČR.

Plánované počty tramvajových vozů s tzv. nehodovou kamerou

  • 57 vozů 14T
  • 250 vozů 15T
  • 383 vozů T3R.P
  • 55 KT8N2

Plánované počty tramvajových vozů se systémem záznamu vnějších a vnitřních kamer

  • 250 vozů 15T

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2017 bylo ve vlastnictví společnosti 1 179 autobusů, 857 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 175 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2017 celkem 10 962 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…