DPP oslaví 35. výročí linky metra A

11.08.2013 14:43

Do provozu se vrátí souprava 81-71.

DPP oslaví 35. výročí linky metra A
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si v pondělí 12. srpna připomene 35. výročí od zahájení provozu na první provozním úseku tratě metra A. Při této příležitosti v neděli 11. srpna 2013 opět vypraví do provozu svou historickou sovětskou soupravu 81-71.

Soupravy typu 81-71, přezdívané díky novému designu čela ve své době pracovníky metra i Pražany „briketa“ nebo „černá huba“, byly dodány speciálně pro trať A, a teprve později se objevily i na ostatních tratích. Proti starším vozům Ečs, jezdícím na trati C, zaznamenaly některá vylepšení. Od roku 2009 se již v pravidelném provozu nevyskytují, a tak poslední soupravu mohou Pražané vidět jen při zvláštních příležitostech jako je tato.

„V tuto chvíli máme dva provozuschopné historické vlaky – soupravy Ečs a 81-71. Soupravu 81-71 jsme vloni zrekonstruovali, a tak bych rád pozval všechny milovníky metra a celé MHD, aby se přišli tímto historickým vozem svézt,“ říká Milan Křístek, generální ředitel DPP.

První jízda soupravy pro širokou veřejnost se uskuteční v 11.45 hodin ze stanice Dejvická (v době zahájení provozu se jmenovala Leninova) do stanice Náměstí Míru. Délka trasy tohoto zvláštního spoje se bude během dne symbolicky prodlužovat podle toho, jak se otevíraly další úseky tratě A a spojky do depa Hostivař.

Druhá jízda historické soupravy proto povede po trase Dejvická – Želivského   Dejvická, zprovozněné v prosinci 1980, třetí jízda bude v trase Dejvická – Strašnická (stanice otevřena v červenci 1987) a čtvrtá jízda projede trasu Dejvická – Skalka (stanice předána do užívání v červenci 1990). Pátá jízda se uskuteční v trase Dejvická – Depo Hostivař, což představuje poslední prodloužení linky A do dnešního stavu v květnu 2006. Zbývající jízdy se budou konat už jen v úseku Dejvická – Skalka. Ve všech případech se jede v obou směrech.

Jízda s cestujícími do stanice Depo Hostivař bude v historii pražského metra opět mimořádným momentem, neboť provoz na tomto úseku byl zahájen až po ukončení provozu vozů 81-71 na lince A, takže v pravidelném provozu tímto úsekem nikdy nejezdily. Poslední souprava tohoto typu totiž projela „áčkem“ v červnu roku 2005. V tomto provozním úseku linky A se mohou cestující proto svézt soupravou 81-71 jen zcela výjimečně, kromě výroční akce také v rámci oblíbených jízd historické soupravy.

Všechny jízdy soupravy budou doprovázeny hlášením staničního rozhlasu s uvedením aktuální cílové stanice a informací o datu zahájení na tomto úseku. Vozy metra budou řízeny strojvedoucími v dobových hnědých uniformách a souprava bude vybavena na čelech vlaku autentickými tabulemi s konečnou stanicí. Pro cestu tímto zvláštním spojem postačí klasické jízdenky či časové kupony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…