DPP se dohodl s operátory na zavedení mobilního signálu na novém úseku metra A

28.07.2015 14:50

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes podepsal smlouvu, která upravuje podmínky zavedení mobilního signálu operátorů O2, T-Mobile a Vodafone do tunelu metra v úseku metra A Dejvická – Nemocnice Motol.

DPP se dohodl s operátory na zavedení mobilního signálu na novém úseku metra A
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanice metra Bořislavka

Podpis smlouvy umožní operátorům zahájit jednání s dodavatelem vyzařovacího kabelu a následnou instalaci potřebných technologií do prostor tunelů metra. Technici budou na pokrytí pracovat v době přepravní výluky, tedy zpravidla od 1:00 do 3:40. Podle odhadů operátorů bude instalace potřebných technologií dokončena do zhruba čtyř měsíců od zahájení prací. Veškeré náklady spojené se zavedením signálu v novém úseku metra A, které dosáhnou desítek milionů korun, ponesou podle uzavřené smlouvy operátoři.

"Jde o první kroky na cestě k vyrovnání určitého dluhu vůči cestujícím. Ti po dostupnosti mobilního signálu v metru volají dlouhodobě, což je v dnešní době logické. Věřím, že se v brzké době podaří najít optimální technické i ekonomické řešení, aby se mobilní signál stal samozřejmou součástí celého pražského metra a ještě tak zvýšil jeho kvalitu a atraktivitu," řekl Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky a radní pro dopravu.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dospět k dohodě o zavedení signálu na novém úseku metra A, které dále zvýší komfort cestování v metropoli. Věřím, že po skončení zkušebního provozu budeme signál rozšiřovat i na další úseky metra,“ uvedl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Signál v novém úseku metra bude nejprve spuštěn v rámci zkušebního provozu, který se ovšem nebude nijak lišit od plnohodnotné služby. Následně bude projekt ze strany DPP vyhodnocen a bude rozhodnuto o možném zavedení signálu na další úseky metra a také o výši nájemného pro operátory. Představenstvo DPP již projednalo možnost zasíťování úseku linky metra C Muzeum – Roztyly.

V současné době jsou mobilním signálem pokryty všechny stanice metra, z nichž některé (např. stanice Depo Hostivař) využívají i signálu venkovních vysílačů. V nových stanicích metra A zavedou mobilní operátoři pokrytí signálem GSM, 3G a LTE, v ostatních stanicích metra je zajištěno porytí prostřednictvím technologií GSM.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 148 autobusových linek, 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2015 bylo ve vlastnictví společnosti 1 194 autobusů, 922 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví víc než miliardu osob a ujede cca 167 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2015 celkem 10 799 zaměstnanců, z toho 4 191 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Víc informací o Dopravním podniku najdete na www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne