DPP zajistí dopravu pro jubilejní 10. ročník Pražské muzejní noci

12.09.2013 16:31

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) jako partner a oficiální dopravce Pražské muzejní noci již tradičně vypraví deset zvláštních bezplatných autobusových linek s bezbariérovým přístupem. V den konání akce (tj. v sobotu 14. září 2013) tyto linky odvezou návštěvníky k vybraným kulturním objektům. Zároveň také bude posílen provoz tramvajové dopravy a prodlouží se o hodinu provoz metra.

DPP zajistí dopravu pro jubilejní 10. ročník Pražské muzejní noci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Letošní konání Pražské muzejní noci zkomplikovaly červnové povodně, kvůli kterým musela být tato oblíbená kulturní akce odložena. I přes tyto komplikace Pražská muzejní noc v náhradním termínu nabídne 38 muzeí a galerií, které návštěvníkům zpřístupní téměř 60 objektů. Prostory muzeí a galerií utichnou v neděli hodinu po půlnoci, kdy se brány kulturních stánků uzavřou a opustí je poslední kulturní nadšenci. V rámci 10. výročí akce se navíc návštěvníci mohou zapojit do soutěže o hodnotné ceny a mohou se stát králem či královnou Pražské muzejní noci.

„Těší nás, že se poskytnutím přepravy a otevřením našeho Muzea MHD můžeme zapojit do úžasné atmosféry Pražské muzejní noci. Jedná se o akci, která si za deset let vybudovala skvělé renomé a přiláká vždy velký počet návštěvníků,“ říká Milan Křístek, generální ředitel DPP.

V pořadí již desátý ročník Pražské muzejní noci bude zahájen v sobotu 14. září 2013 v 19 hodin, autobusové linky budou jezdit již půl hodiny před tím. DPP tak návštěvníkům zajistí dopravu k 59 kulturním objektům a památkám pomocí deseti speciálních autobusových linek, které budou v provozu od 18.30 do 01.15. Autobusové linky budou všechny bezbariérové. Přeprava speciálními autobusovými linkami je pro návštěvníky Pražské muzejní noci zcela zdarma.

Centrální přestupní bod bude opět jako v loňském roce umístěn na náměstí Jana Palacha u stanice metra Staroměstská, na kterém bude končeno 9 z 10 linek. Linka č. 10 pojede ze Smíchovského nádraží. Linky jezdí i do okrajových částí Prahy a umožní tak snadnou přepravu všem Pražanům.

Ze soboty na neděli bude také výjimečně prodloužen provoz metra. Cestující se posledním metrem svezou v 01.00. Všechny noční tramvajové linky budou jezdit dle platných jízdních řádů, budou však kapacitně posíleny. Cestování metrem a pravidelnými linkami povrchové dopravy bude během Muzejní noci zpoplatněno běžným způsobem. Pro parkování mimopražských návštěvníků budou záchytná parkoviště P+R u stanic metra v provozu až do 2.00 hodin ráno. Do 01.00 hodiny ranní bude k dispozici infolinka Dopravního podniku na telefonním čísle 296 19 18 17.

Pražskou muzejní noc pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími institucemi. Akce probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hlavního města Prahy.

DPP zve do Muzea MHD

Do Pražské muzejní noci se zapojuje také Muzeum MHD ve Střešovicích, které je umístěné v historickém objektu tramvajové vozovny.

S ohledem na noční akci změní Muzeum MHD návštěvní dobu. V sobotu je Muzeum otevřeno od 9.00 do 17.00 v běžném režimu se vstupným, od 19.00 do 1.00 pak zdarma v rámci Pražské muzejní noci. V neděli je otevřeno od 9.00 do 17.00 (obvyklá provozní doba), vstup je ale tento den také zdarma – v rámci Dne evropského dědictví a Měsíce zdravé Šestky.

Muzeum nabízí expozici, která mapuje historii hromadné dopravy v Praze. Jsou zde k vidění více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších zajímavých exponátů. Nejnovějším přírůstkem Muzea je tramvaj Tatra KT8D5 z roku 1990, která se stala součástí sbírky v květnu 2013.

Dopravní opatření

Pro přepravu návštěvníků budou zavedeny tyto zvláštní autobusové linky:

linka 1 v trase Staroměstská – Vítkov – Staroměstská,
linka 2 v trase Staroměstská – Trója,
linka 3 v trase Staroměstská – Muzeum – Vyšehrad – Staroměstská,
linka 4 v trase Staroměstská – Hradčanské náměstí  - Staroměstská,
linka 5 v trase Staroměstská – Malostranské náměstí – Staroměstská,
linka 6 v trase Staroměstská – Letecké muzeum – Ctěnice (pouze vybrané spoje) – Staroměstská,
linka 7 v trase Staroměstská – Muzejní – Staroměstská,
linka 8 v trase Staroměstská – Dejvická – Kaštan – Hvězda – Staroměstská,
linka 9 v trase Staroměstská – Výtoň – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Florenc – Staroměstská,
linka 10 v trase Smíchovské nádraží – MeetFactory – Smíchovské nádraží.

První spoje zvláštních linek budou odjíždět ze zastávky Staroměstská v cca 18:30 hod. a ze zastávky Smíchovské nádraží v 18:50 hod. Poslední spoje všech linek budou odjíždět v cca 01:00 hod. (linka 6 cca v 0:50 hod.).

Autobusové linky 1, 2, 5, 7 a 9 budou mít interval 7 - 8 minut, linky 3 a 4 interval 4 minuty, linky 6 a 8 interval 10 minut a linka 10 interval 15 minut. Na těchto linkách budeme přepravovat návštěvníky akce zdarma.

Tramvajová linka 17 bude od 18:15 hodin do ukončení provozu v úseku Čechův most - Staroměstská obousměrně odkloněna přes zastávku Malostranská.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 150 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2012 bylo ve vlastnictví společnosti 1 247 autobusů, 931 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 562 zaměstnanců, z toho 4 175 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…