DPP zcela mění systém vymáhání pokut od černých pasažérů

09.02.2017 19:36

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne sám vymáhat nezaplacené pokuty za jízdu načerno a další přestupky proti přepravnímu řádu. Změní se tak často kritizovaná praxe z minulosti, kdy Dopravní podnik pohledávky prodával externím firmám, které buď pokuty samy vymáhaly, nebo s pohledávkami dále obchodovaly.

DPP zcela mění systém vymáhání pokut od černých pasažérů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Pohledávky z nezaplacených pokut už nebudeme postupovat externím zájemcům jako dříve. Pohledávky budeme sami vymáhat prostřednictvím více advokátních kanceláří. Tato změna je v souladu s vývojem judikatury a výkladových stanovisek soudů v této oblasti. Advokátní kanceláře zajistí proces vymáhání pohledávek od pokusů o mimosoudní vyrovnání, přes zastoupení u soudů až po případné exekuce,” vysvětluje Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

V roce 2014 se dosavadní systém, jenž spočíval v postupování pohledávek z pokut třetím osobám, zhroutil po přelomovém rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem. Ten rozhodl, že firmám, které pohledávky tehdy skupovaly od dopravních podniků po celé České republice, nenáleží vysoké náklady na právní zastoupení a další příslušenství, které si nárokovaly. Soud tehdy jasně doporučil, že dopravní podniky mají vymáhat pohledávky samy. Tímto rozhodnutím se později začaly řídit i ostatní české soudy.

„Současné vedení má velký zájem na nastavení efektivity vymáhání pohledávek tak, aby nás celý proces stál co nejméně. Celý postup vymáhání bude nově plně pod kontrolou DPP. Mělo by tak dojít k maximálnímu omezení excesů spojených s vymáháním nezaplacených pokut. Chceme, aby byl celý proces k dlužníkům co nejšetrnější při zachování maximální účinnosti. Naším cílem je, aby se stal vzorem pro vymáhání ve veřejném sektoru,” říká Dalibor Kučera, vedoucí Právního odboru DPP.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 142 autobusových linek, dále 24 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2017 bylo ve vlastnictví společnosti 1 179 autobusů, 857 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 175 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2017 celkem 10 962 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…