DPP zvýší bezpečnost cestujících i zaměstnanců. Otevřel moderní dohledové centrum

07.12.2018 15:13

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) učinil další krok ke zvýšení bezpečnosti cestujících. V pražském depu Hostivař dnes nově otevřel Dohledové a poplachové přijímací centrum (DPPC), které se přesunulo z depa Kačerov.

DPP zvýší bezpečnost cestujících i zaměstnanců. Otevřel moderní dohledové centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Nyní máme k dispozici skutečně moderní dohledové centrum, které je zárukou lepšího sběru a vyhodnocování bezpečnostních situací i možných incidentů ve všech areálech DPP. Výrazně tak zlepšíme bezpečnost pro cestující i naše zaměstnance,“ říká Daniel Barták, bezpečnostní ředitel DPP.

Prostory byly vybrány v depu Hostivař, přístavku haly B, v bývalé kantýně. Vlastní realizační práce začaly v dubnu 2018. Byla nutná kompletní změna stavebních dispozic, vybudováno bylo také nové zálohované napájení, řešena byla i datová konektivita. Součástí prostor Dohledového a poplachového přijímacího centra (za téměř 12 mil. Kč) je vlastní profesionální serverovna se zálohovanou klimatizací a video stěna, kterou je možné datově propojit s obdobnými centry Magistrátu hl. m. Prahy. To usnadní činnost pro řešení incidentů většího rozsahu.

Od počátku projekčních prací byl kladen důraz na použití nejmodernějšího vybavení. Zázemí pro pracovníky centra je tak kompletně zařízeno moderními přístroji a prvky. V současné době využívané bezpečnostní technologie integrované do DPPC (kamerové systémy, poplachové a tísňové systémy, video detekční systémy atd.) budou následovat další sofistikované bezpečnostní nástroje. Nově vybudované pracoviště je koncipováno technologicky i organizačně tak, aby bylo možné nové nástroje bez větších problémů integrovat a využívat.

Celé centrum je vybudováno v konceptu „všechno v jednom“, tedy všechny technologie, rozváděče, UPS, ale i kompletní sociální zázemí (toaleta, sprcha, šatna, kuchyně), jsou v jednom odděleném prostoru. Tato koncepce je důležitá pro autonomní provoz po omezenou dobu bez závislosti na dalších prostorech a výbavě areálu.

„DPP tak nyní disponuje v depu Hostivař dohledovým centrem, které profesionálně dohlíží nad bezpečností cestující veřejnosti. Moderní dohledové centrum DPP snese nejpřísnější srovnání s mezinárodními zařízeními podobného významu. Do budoucna se stane základem pro vybudování systému bezpečnostního dispečinku DPP,“ shrnuje náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.
Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…