Dá se ve věznici natrénovat maraton? Odpověď se hledala na prvním tréninku Běhu se žlutou stužkou

09.02.2017 16:37

Může člověk s trestní minulostí a člověk, který se aktuálně nachází ve výkonu trestu, uběhnout maraton? Jak se dá ve věznici trénovat na běžecký závod? A jakou k tomu mají tito jedinci motivaci?

Dá se ve věznici natrénovat maraton? Odpověď se hledala na prvním tréninku Běhu se žlutou stužkou
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Marian z Věznice Kuřim i bývalý vězeň Milan, kteří poběží se žlutou stužkou maraton, a Marie z věznice ve Světlé nad Sázavou, trénující na červnový štafetový běh, mají jasno: když budou mít silnou vůli a podpoří je okolí, mají šanci začít ve svém životě znovu a lépe. Proto se zapojili do projektu Yellow Ribbon Run, který upozorňuje na téma obtížné zaměstnatelnosti lidí s trestní minulostí, a se žlutou stužkou běželi dnešní trénink. Trénink se konal v běžeckém centru Running Mall na Praze 7 a zúčastnili se ho nejen osoby ve výkonu a po výkonu trestu, ale i další běžci včetně manažerů firem, které zaměstnávají vězně.

Proč je potřeba řešit zaměstnávání vězňů a bývalých odsouzených? „Lidé opouštějící vězení si trest odpykali a teď jsou zase na startovní čáře. Dát jim šanci na práci a nový start pro ně znamená často jedinou možnost, jak začít znovu. Vytrvale běžet dál vstříc lepší budoucnosti už musí sami. Pokud poběžíte s nimi, vyjádříte jim podporu, se kterou to lépe zvládnou,” uvedla Gabriela Slováková, ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou a iniciátorka projektu Yellow Ribbon Run v České republice.

Závody Běhu se žlutou stužkou – maraton, půlmaraton a štafety – se poběží v dubnu, květnu a v červnu pod záštitou tří závodů RunCzech. „Se žlutou stužkou se poběží už podruhé a zúčastní se mnohem víc běžců než v roce 2016. Pro mě je to známka toho, že jsme nastartovali velký a smysluplný projekt, který má budoucnost. Když si totiž tisíce lidí připnou žlutou stužku na tričko a řeknou vězňům, že po odpykání trestu jim chceme dát druhou šanci, společnost to nemůže ignorovat,“ uvedl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech.

Motto Běhu se žlutou stužkou zní „uteč předsudkům“. Právě předsudky propuštěným vězňům podle odborníků kladou na jejich cestu novým životem nejednu překážku. Zvlášť pokud se nenajdou zaměstnavatelé, kteří jim dají druhou šanci.

„Předsudkům však už dávno utekli partneři celého projektu, firmy, které se nestydí zaměstnávat vězně nebo bývalé vězně,“ doplnil Capalbo.

Kromě nákupu jednotlivých startovních čísel lze projekt podpořit také výběrem z několika druhů partnerství. Letošním zlatým partnerem běhu se stala firma Kostelecké uzeniny, a.s., stříbrnými partnery jsou společnosti LMC s.r.o., United Bakeries a.s., Lion Products s.r.o., Lesy České republiky s. p. a bronzovými partnery firmy Arriva Transport Česká republika a.s., Hamerník s.r.o. a Schindler CZ a.s. Partneři, kteří podpořili jednoho běžce z řad odsouzených nebo bývalých odsouzených, jsou Haryservis, Agro Jevišovice a.s. a IP systém a.s. Projekt také podporují individuální běžci z organizací Ashoka a Společnost Podané ruce o.p.s. Mediálním partnerem je společnost Lagardere Active ČR a. s. Záštitu převzali ministr spravedlnosti, ministryně práce a sociálních věcí a veřejná ochránkyně práv.

Minulý rok bylo propuštěno 10.271 vězňů, tedy lidí, kterým zůstane záznam v Rejstříku trestů. Podle průzkumu společnosti LMC více než dvě třetiny firem po uchazečích při náboru vyžadují výpis z trestního rejstříku, přičemž plných 55 procent zaměstnavatelů lidi se záznamem v rejstříku trestů vůbec nezaměstná. Z odsouzených propuštěných z vězení má tak podle propočtů šanci získat práci jen třetina těch, kteří jsou motivovaní pracovat.

Běh se žlutou stužkou/Yellow Ribbon Run je projekt, který vznikl díky spolupráci několika subjektů: Vězeňské služby ČR, CSR platformy Business Leaders Forum, RunCzech, Probační a mediační služby a neziskové organizace RUBIKON Centrum, které pomáhá lidem s trestní minulostí začlenit se zpět do společnosti.

Zajímavosti z projektu Yellow Ribbon Run

V letošním roce se v České republice poběží 2. ročník Yellow Ribbon Run.

Yellow Ribbon Run bude letos součástí dvou závodů RunCzech běžecké ligy 2017, a to Sportisimo 1/2Maratonu Praha dne 1. dubna a Volkswagen Maratonu Praha dne 7. května. Největší zastoupení běžců bude součástí charitativní běžecké akce O2 Pražské štafety 4x5 dne 14. června, kterou také připravují organizátoři běžeckých akcí pod hlavičkou RunCzech.

V roce 2016, kdy se v České republice konal 1. ročník Yellow Ribbon Run, byl celkový počet běžců se žlutou stužkou 32. Mezi nimi bylo 5 odsouzených a 3 běžci po výkonu trestu.

V roce 2017 akci podpoří celkem 856 běžců, z nich například 480 poběží O2 Pražskou štafetu 4x5 a 300 celou maratonskou vzdálenost. V současné době jsou přihlášení aktivní účastníci z 19 zemí, a to například z Francie, Švédska, Dánska, ale také Brazílie, Thajska, Běloruska, Izraele nebo Kazachstánu.

Zajímavostí je to, že se mezi běžci nachází také osoby, které se staly oběťmi trestných činů a projekt svojí účastí podporují.

Do projektu se letos zapojuje 20 věznic z celkového počtu 35, které se nachází v České republice.

Celou maratonskou vzdálenost 42,195 km si na Volkswagen Maratonu Praha troufne zaběhnout 6 aktuálně odsouzených běžců a 1 bývalý odsouzený.

O2 Pražskou štafetu 4x5 poběží 13 aktuálně odsouzených běžců spolu s 12 běžci, kteří již svůj trest mají za sebou a 7 z nich jsou klienty RUBIKON Centra.

Všech akcí se vedle odsouzených nebo bývalých odsouzených zúčastní také cca 90 zaměstnanců Vězeňské služby České republiky.

Další z podporovatelů projektu, Probační a mediační služba, bude zastoupena celkem šedesátkou účastníků a účastnic a za Business Leaders Forum poběží 2 a za RUBIKON Centrum vyběhne 12 zaměstnanců.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…