Dalkia: Elektrárna Třebovice oslavila 80 let

25.08.2013 9:00

Elektrárna Třebovice, největší výrobní zdroj skupiny Dalkia v České republice, si připomněla významné jubileum. Od zahájení jejího provozu uplynulo úctyhodných osmdesát let!

Dalkia: Elektrárna Třebovice oslavila 80 let
Foto: red
Popisek: Dalkia

Historie elektrárny se datuje od roku 1933, přičemž do roku 1960 byla největším zdrojem v tehdejším Československu s elektrickým výkonem 258,6 MWe. Od roku 1998 se stala součástí skupiny Dalkia v České republice. Stávající tepelný výkon 764,90 MWt vytváří osm kotlů a elektrický výkon 177 MWe zajišťují tři turbogenerátory.

Elektrárna Třebovice zásobuje teplem přibližně 86 tisíc domácností v lokalitách Poruba, Jižní město a Šalamouna, což představuje téměř čtvrt milionu obyvatel. Tepelnou energii ve formě horké vody dodává také do Fakultní nemocnice Ostrava, areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava, průmyslových zón Hrabová a Nad Porubkou a Shopping Parku Avion. Mimo to dodává páru do Ostravy, Pórobetonu Třebovice a Mlékárny Kunín v Ostravě-Martinově. Elektrárna Třebovice je také významným výrobcem elektrické energie.

V roce 2010 bylo v elektrárně zprovozněno zařízení, díky němuž jsou emise síry a dusíku o 15 % nižší oproti předepsaným emisním stropům, což má příznivý vliv na ovzduší Ostravska. V současné době probíhá realizace ekologických akcí denitrifikace a odsíření, jejichž cílem je od roku 2016 splnění přísných emisních limitů tuhých znečišťujících látek, oxidu síry a dusíku v souladu s nejlepšími dostupnými technologiemi.

„Třebovická elektrárna je vlajkovou lodí výrobního portfolia skupiny Dalkia v České republice. Její efektivní provoz zajišťuje 213 zaměstnanců, mezi nimiž jsou vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří neustále přinášejí nová zlepšení, jež vedou k modernizaci elektrárny. Osmdesáté výročí je významným jubileem a já přeji Elektrárně Třebovice mnoho dalších let spolehlivého provozu,“ uvedl ředitel Regionu Severní Morava Radek Sandri.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…