Dálnice D3 od Budějovic po Mezno by mohla být v roce 2017

02.02.2015 16:26

Na jaře by se měly začít stavět další dva úseky jihočeské dálnice D3. Konkrétně mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a mezi Borkem a Úsilným. Vše za předpokladu, že se žádná firma neodvolá proti tomu, že tendr za více než miliardu korun získaly firmy Strabag a Eurovia.

Dálnice D3 od Budějovic po Mezno by mohla být v roce 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„S radostí jsme vzali na vědomí, že se konečně rozhodlo o těchto dvou úsecích, které již byly dva roky vysoutěžené. Budu pevně věřit, že nyní už nedojde k žádnému dalšímu odvolání a že na jaře se na těchto úsecích začne konečně stavět,“ uvedl hejtman Jiří Zimola po setkání členů Sdružení pro výstavbu D3 a R4, které se uskutečnilo v pondělí 2. února 2015 na krajském úřadě.

Obdobné naděje neskrýval ani předseda uvedeného sdružení Pavel Eybert. „Nepředpokládáme, že by v úsecích Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné měly nastat nějaké komplikace, konkrétně, že by se ještě někdo kvůli výběrovému řízení odvolal,“ uvedl.

Úsek Veselí – Bošilec za 635 milionů korun postaví konsorcium vedené společností Strabag, ve kterém je druhým členem Eurovia a úsek Borek – Úsilné za 718 milionů konsorcium vedené společností Eurovia s druhým členem Strabagem.

Zahájit práce na těchto úsecích se dosud nedařilo, když samotná soutěž trvá už od roku 2012. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už dříve vyhlásilo vítězem v obou tendrech společnost Skanska, jeho rozhodnutí ale zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátili právě současní vítězi zakázek Strabag a Eurovia.

Další na řadě jsou úseky od Bošilce po Ševětín a od Ševětína po Borek

Za další dobrou zprávu Zimola označil, že běží výběrové řízení na dodavatele stavby zbývajícího úseku od Bošilce po Ševětín a pro úsek od Ševětína po Borek se výběrové řízení připravuje. „Vhodný uchazeč by měl být vybrán do konce roku, když vše dobře půjde a nikdo se proti výsledkům soutěže neodvolá. Pokud ne, tak by se tu v příštím roce mělo začít stavět,“ naznačil hejtman.

Otázkou zatím zůstává obchvat Českých Budějovic, na jehož přípravách se rovněž pracuje.

Dálnice D3 z Českých Budějovic do Mezna na Benešovsku by pak mohla být hotova v roce 2017. „Dokončení celé jihočeské části dálnice D3 a na ni navazujíc rychlostní komunikace R3 směřujeme k roku 2021, kdy máme naposledy možnost čerpat na tuto stavbu evropské prostředky,“ připomněl Eybert.

Zároveň pokračují i přípravy pro stavbu rychlostní komunikaci R3 směrem na hranici s Rakouskem. „A v běhu je i výběrové řízení na dodavatele pokračování stavby rychlostní komunikace R4, která dnes končí v Dubenci,“ doplnil Zimola.

Zimola zároveň řekl, že se podle ŘSD pracuje také na studii, která má zvýšit počet jízdních pruhů mezi Vodňany a Českými Budějovicemi. „A totéž platí i pro silnici vedoucí z Budějovic na hranice v Dolním Dvořišti,“ uzavřel hejtman s tím, že snad opět nedojde k výměnám ministra dopravy či šéfa ŘSD, které stavbu dálnice D3 také komplikovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…