Další hospodářsky úspěšný rok pro ŘLP ČR, s. p.

11.04.2016 15:16

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky dosáhl za rok 2015 hrubého zisku v celkovém objemu 407 milionů korun a to při celkových výnosech 3.707 milionů korun. Současně byl dosažen a výrazně překročen plánovaný výsledek hospodaření a podnik tak splnil všechny svoje závazky vůči zakladateli (Ministerstvo dopravy ČR), zaměstnancům, dodavatelům a ostatním obchodním partnerům.

Další hospodářsky úspěšný rok pro ŘLP ČR, s. p.
Foto: ŘLP ČR
Popisek: ŘLP ČR

ŘLP ČR, s.p. je financován z vlastních zdrojů plynoucích z výnosů za poskytované služby a hospodářský výsledek podniku je předmětem daně z příjmů. Stejně jako v předchozích letech byla finanční situace ŘLP ČR, s.p. v roce 2015 stabilní a podnik byl schopen se vyrovnat se všemi závazky, které souvisely se zabezpečením jeho činnosti a se všemi závazky vůči státnímu rozpočtu.

Do pozitivních hospodářských výsledků podniku se významně promítla dobrá kondice mezinárodní letecké dopravy. V roce 2015 bylo v českém vzdušném prostoru zaznamenáno Do pozitivních hospodářských výsledků podniku se významně promítla dobrá kondice mezinárodní letecké dopravy. V roce 2015 bylo v českém vzdušném prostoru zaznamenáno 782 000 pohybů, doprovázené zvýšeným počtem proletěných kilometrů (177 000 000 km) a hmotností nasazených strojů (77 000 000 tun). Mimořádně příznivou skutečností bylo také oživení letového provozu na letištích v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech, kde došlo poprvé od roku 2008 k obratu dosavadních vývojových trendů.

Hlavním zdrojem příjmů podniku v roce 2015 bylo poskytování letových navigačních služeb. Tyto výnosy představovaly 94,1 % z celkových výnosů podniku. Na dosažených výnosech se nejvíce podílely výnosy z traťových navigačních  - 2 978 milionů korun (80,3 % z celkových výnosů). Druhou nejvýznamnější výnosovou položkou byly výnosy z letištních a přibližovacích služeb (13 % celkových výnosů). Poslední součástí této skupiny byly výnosy z cvičných letů ve výši 2,0 mil. Kč.

Významnou výnosovou položkou jsou Významnou výnosovou položkou jsou komerční aktivity podniku ve výši 77 milionů korun, konkrétně činnost Letecké školy ŘLP ČR, s. p. (obchodní jméno CANI - Czech Air Navigation Institute).  Poptávka zahraničních klientů dynamicky rostla po nabídce činností kalibrační letky podniku, která dlouhodobě působila u zákazníků v zemích bývalého Sovětského svazu.

„Dlouhodobě se snažíme rozvíjet naše komerční aktivity a nespoléhat v případě výnosů pouze na naši hlavní činnost. Aktivně sledujeme proces liberalizace trhu letových provozních služeb v Evropě a v případě výcviku licencovaného letového personálu v naší dceřiné společnosti CATC (Czech Aviation Training Centre) podnikáme nebo připravujeme řadu obchodních kroků u našich tradičních zákazníků a také na dynamicky se rozvíjejících asijských trzích “ uvedl při této příležitosti generální ředitel ŘLP ČR, s. p., Ing. Jan Klas.

V souladu s mezinárodními předpisy bude V souladu s mezinárodními předpisy bude dosažený zisk použit zejména na další rozvoj letových provozních služeb v České republice. Dobré hospodářské výsledky poslouží jako základ pro další strategický rozvoj podniku a udržení jeho silné pozice jako technologické špičky v regionu. Současně také vytváří podmínky pro naplnění požadavků ministerstva dopravy v rámci čerpání prostředků z fondu zakladatele.

Hlavními uživateli služeb ŘLP ČR, s. p., byly v roce 2015 následující letecké společnosti: Lufthansa, Emirates, Turkish Airlines, Qatar Airlines, Air Berlin, British Airways, České aerolinie, Travel Servis, Swiss International Airlines, Austrian Airlines a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…