Další nový netopýří druh pro České Švýcarsko

16.10.2016 18:13

Chiropterologové narazili během monitoringu netopýrů v regionu Českého Švýcarska na další nový druh netopýra. Je jím silně ohrožený netopýr alkathoe (Myotis alcathoe), kterého se odborníkům podařilo zaznamenat v kaňonu Labe. V krátké době se tak podařilo potvrdit výskyt druhého, pro České Švýcarsko dosud neznámého netopýra.

Další nový netopýří druh pro České Švýcarsko
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

„Nyní můžeme s radostí oznámit, že v širší oblasti Českého Švýcarska žije 21 netopýří druh, tedy všechny druhy vyjma těch, které k nám zasahují na jižní Moravu z teplých oblastí. Předpokládáme proto, že možnosti našeho regionu jsou naplněny a potvrzení dalších netopýřích druhů je spíše nepravděpodobné,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

V celé České republice se přitom vyskytuje celkem 27 netopýřích druhů. Již v první polovině září se chiropterologům podařilo nově zaznamenat netopýra brvitého (Myotis emarginatus, bližší informace zde). Širší region Českého Švýcarska je díky pestrosti stanovišť významnou netopýří oblastí. Díky ochraně netopýřích zimovišť, osvětě a v případě netopýřích druhů vázaných na lidské stavby zejména díky vstřícnému přístupu mnoha majitelů nemovitostí se dlouhodobě daří netopýří populace stabilizovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…