Další setkání prezidenta republiky a předsedkyně ČSÚ

03.08.2016 21:30

Prezident republiky Miloš Zeman dnes odpoledne přijal na Pražském hradě předsedkyni Českého statistického úřadu Ivu Ritschelovou. Hovořili spolu o aktuálních statistických tématech a o vývoji ekonomiky.

Další setkání prezidenta republiky a předsedkyně ČSÚ
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s předsedkyní Českého statistického úřadu Ivu Ritschelovou

„Setkání s panem prezidentem bylo velmi konstruktivní. Těší mě, že ve svém velmi napjatém programu věnoval statistice svůj čas a že jsme měli možnost probrat některá aktuální témata. Řada z nich má význam i v souvislosti s našimi vztahy s EU,“ uvedla předsedkyně Iva Ritschelová.

K hlavním okruhům rozhovoru patřily změny týkající se stanovování platů ústavních činitelů. Jak ČSÚ avizoval, přestane zveřejňovat údaje o průměrné mzdě tříděné na podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru. Tento ukazatel je uváděn v české legislativě a slouží pro stanovování platů a náhrad spojených s výkonem funkce představitelů státní moci. „Pro tyto legislativní účely je využíván údaj za předminulý rok. Do roku 2019, kdy by se změna měla projevit poprvé, je tedy dostatek času, aby příslušné instituce, s nimiž jednáme, zvolily vhodné řešení,“ konstatovala předsedkyně ČSÚ.

Na setkání byla rovněž diskutována statistika odpadů. Na nesoulady mezi oficiálními statistickými daty potvrzenými Eurostatem a daty z evidence odpadů Ministerstva životního prostředí upozorňuje ČSÚ již řadu let. V lednu Úřad inicioval intenzivní sérii jednání s resortem, jejímž výsledkem může být návrh konkrétního ujednání. Aktualizovaná verze návrhu reflektuje i nový návrh zákona o odpadech, který v současné podobě neumožňuje využití dat Ministerstva životního prostředí o odpadech pro evropský statistický systém.

V pořadí již třetí oficiální rozhovor prezidenta Miloše Zemana a předsedkyně Ivy Ritschelové se dále týkal příprav příštího sčítání lidu, domů a bytů, dopadů služebního zákona na činnost ČSÚ, technického zajištění zpracování výsledků blížících se voleb do zastupitelstev krajů a Senátu Parlamentu ČR, ale i statistických trendů ve vývoji průmyslu, zemědělství, nezaměstnanosti, zahraničního obchodu či cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…