Další školy staví z Merkuru

16.02.2015 18:18

Dalších 22 základních škol z Kraje Vysočina letos zařadí do výuky pracovních činností práci s Merkurem podle doporučené krajské metodiky. Připojí se tak k projektu Kraje Vysočina podpořeného společností Bosch Diesel Jihlava. Ten má zvýšit zájem dětí na základních školách o studium na technických středních školách.

Další školy staví z Merkuru
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

„Zájem starších dětí vedl Kraj Vysočina k naplánování obdobné manuální aktivity i pro žáky prvního stupně základních škol. Už příští školní rok budou moci první až třetí ročníky stavět ze stavebnice Efko, tedy ze stavebnice vyrobené na Vysočině,“ informuje krajská radní pro oblast školství Jana Fialová.

Před rokem se do projektu Merkur do škol zapojilo 15 vybraných pilotních základních škol z regionu, které dostaly stavebnice od partnera projektu – společnosti Bosch Diesel Jihlava. Další zhruba třicítka škol má stavebnice pořízeny od zřizovatele, partnerů nebo do nich investovala z vlastních zdrojů. Pro jednodušší práci se stavebnicí a pro naplnění cíle projektu byla Krajem Vysočina ve spolupráci s odborným týmem pedagogů zpracována metodika použití stavebnice, která je nyní zdarma k dispozici pro vedení výuky. V letošním roce o ni ve fyzické podobě požádalo 22 základních škol, dnes byly předány.

Svatopluk Dvořák, pedagog, ZŠ Týnská, Třebíč

„Merkur je stavebnice, která nestárne. Používáme ji ve vyučování od loňského roku, letos poprvé využijeme postupů z manuálu. Děti staví jak z nově pořízených stavebnic, tak ze stavebnic, které jsou na škole už 35 let.“

Eva Součková, ředitelka málotřídky, ZŠ Lhotky

„Stavebnici jsme pořídili ze sponzorských darů. Nejčastěji konstruujeme domečky, písmena – stavebnici využíváme nejen ve výuce, ale i ve družině. Děti při práci se stavebnicí ztrácí pojem o čase, jsou překvapivě velice tvůrčí a trpělivé.“

Podle informací vedoucího odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina Kamila Ubra bude do konce února vyhlášen druhý ročník soutěže Stavíme z Merkuru pro týmy pracující podle metodiky Kraje Vysočina. „Vzhledem k tomu, že už nyní  máme informace o tom, že zájem o účast bude větší než loni, nevylučujeme, že budou muset proběhnout i postupová kola.  Finále je pro mladé konstruktéry připraveno na letošní květen v atraktivním prostředí letecké základny v Náměšti nad Oslavou,“ uvedl Ubr.

Kraj Vysočina chce už v příštím školním roce nabídnout základním školám další projekt, tentokrát zaměřený na žáky prvního stupně. Děti by měly podle posledních informací stavět ze stavebnice Efko, jejíž součástky jsou z tvrzené lepenky, doplněné velkými šrouby. Stavebnice nabízí širokou škálu užití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…