Další správní budovu ze dřeva postavily Lesy ČR v Hořicích v Podkrkonoší

20.09.2017 22:07

V nové budově Lesní správy Hořice převažuje coby stavební materiál dřevo. Podnik Lesy ČR tak postavil a vybavil za téměř 25 milionů korun bez DPH další správní budovu, ve které dřevo upřednostnil. Lesníci sídlí na nové adrese pod poutním kostelem svatého Gotharda od letošního srpna.

Další správní budovu ze dřeva postavily Lesy ČR v Hořicích v Podkrkonoší
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Stavění v tuzemsku z českého dřeva podporujeme více než kdy předtím. Přispíváme tak ke zvýšení spotřeby domácího dřeva a upozorňujeme na jedinečnost této obnovitelné suroviny. Snažíme se jít ostatním institucím příkladem,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Se stavbou hořické dřevostavby se začalo na podzim 2015. Letos v únoru stavebníci hotový objekt předali. Následně se vybavil nábytkem a nyní již lesní správa působí v novém. Z budovy hořického zámku se lesníci v létě odstěhovali po 71 letech. „Lesní správa byla pro naše potřeby příliš velká, nákladná byla i údržba a nutné opravy. Proto jsme se rozhodli postavit dřevostavbu odpovídajících parametrů a zámek prodat. Pochopitelně jsme ho nejdříve nabídli městu,“ uvedl Ludvík Řičář, krajský ředitel podniku Lesy ČR v Liberci. Zámek tedy od července patří Hořickým.

Jak ale Lesy ČR konkrétně podporují tuzemskou spotřebu dřeva? Stavbami správních budov i lesních objektů pro veřejnost. V nové dřevostavbě tak sídlí od roku 2015 krajské ředitelství Lesů ČR v Dobré Vodě u Českých Budějovic v Jihočeském kraji. Letos začnou zemní práce v Chocni v Pardubickém kraji, kde se v příštím roce postaví dřevostavba lesní správy. Obdobnou stavbu plánuje podnik pro lesní správu Kraslice v Karlovarském kraji a také pro ostravskou lesní správu. V Hradci Králové se počítá se stavbou jedné z největších českých dřevostaveb coby správních budov pro ředitelství podniku. Autoři architektonického projektu ji nazvali „Lesy v lese“ a stavět by se mělo začít v dubnu 2019.

Kromě objektů Lesy ČR v celé zemi staví také lesní altány, sruby, odpočívadla, útulny či chodníky využívané veřejností. Podnik vše financuje z vlastního Programu 2020. Do obdobných staveb v roce 2015 investoval 73,5 milionů korun, v roce 2016 pak 86,2 miliony korun a letos má v rozpočtu vyhrazeno 106 milionů korun.

Příklady dřevěných lesních staveb podniku Lesy ČR najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…