Daňové novinky 2015: zvýhodnění rodičů a limity pro živnostníky. Povinné elektronické DPH až za rok

10.12.2014 9:27

Daňové změny pro rok 2015 jsou pro poplatníky veskrze příznivé. Nejvíce si polepší rodiče předškolních dětí a vícečetné rodiny.

Daňové novinky 2015: zvýhodnění rodičů a limity pro živnostníky. Povinné elektronické DPH až za rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pracující senioři mohou opět uplatnit slevu na dani. Dlouho očekávanou novinkou je druhá snížená sazba DPH, otázkou však zůstává, zda ji pocítí i koncoví spotřebitelé nebo jen firmy zatížené větší administrativou. Z pohledu poplatníka je jedinou negativní změnou zavedení stropů na paušální výdaje OSVČ.

PRO RODIČE ŠKOLKOVNÉ A SLEVY NA DĚTI

Už za rok 2014 si uleví všichni rodiče, kteří měli své děti ve školkách a dalších pečujících předškolních zařízeních. „V daňovém přiznání nebo v ročním zúčtování u zaměstnavatele budou moci uplatnit slevu na dani ve výši prokázaných příspěvků předškolnímu zařízení a v maximální výši 8500 korun na jedno dítě,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Lepší daňové zvýhodnění dále pocítí všechny rodiny s dvěma a více dětmi. Sleva na první dítě sice zůstává stejná jako letos ve výši 1117 korun měsíčně, ale na druhé dítě už rodič získá o 200 korun navrch, a na třetí si polepší dokonce o 300 korun. Musí však zaměstnavateli sdělit, že slevu na první, druhé, třetí nebo další dítě uplatňuje.

„A to tím způsobem, že podepíše nový vzor č. 24 Prohlášení poplatníka k dani (takzvané růžové prohlášení), který je připraven na uplatnění slev na druhé, třetí a další dítě,“ poradila Blanka Štarmanová. „Pokud mají manželé například tři děti, z nichž první a třetí dítě studuje a prostřední studium již ukončilo, může jeden z manželů uplatnit slevu na první dítě a druhý z manželů si uplatní slevu na druhé dítě vztaženou na své třetí dítě. U druhého dítěte, které nestuduje, nárok nevzniká.“ Pokud by studovaly všechny tři děti, může si jeden z manželů uplatnit slevy i dvě. Slevy lze libovolně kombinovat a pořadí dětí je možné volit bez ohledu na jejich skutečné datum narození.

Slevy na dani

Kč/rok

Kč/měsíc

1. dítě

13 404

1117

2. dítě

15 804

1317

3. dítě

17 004

1417

PRO SENIORY S VYSOKÝM PŘÍJMEM ZDANĚNÍ DŮCHODŮ

Od 1. ledna 2015 se v souvislosti se zdaněním starobních důchodů vrátí legislativa ke stavu, který platil do roku 2012. Pokud senior dosáhne dalšího zdanitelného příjmu mimo důchod vyššího než 840 tisíc korun za rok, zdanit bude muset i celý svůj starobní důchod. „Naopak loni zrušená a opět zavedená sleva na dani pro pracující důchodce, která u všech poplatníků činí 24 840 korun ročně, zůstává následující roky v platnosti,“ doplnila Blanka Štarmanová.

PRO ŽIVNOSTNÍKY PAUŠÁLNÍ STROPY

Při srovnání všech velkých změn by se dalo říct, že jedinou novinkou v neprospěch daňových poplatníků je vytyčení stropů pro paušální výdaje pro všechny kategorie samostatně výdělečné činnosti. „Omezení výdajových paušálů se dotkne především živnostníků a řemeslníků, kteří dosud využívali neomezené paušály 60 a 80 procent. OSVČ, které danily příjmy z pronájmu 30procentním paušálem, a profese jako lékař, advokát, daňový poradce, které spadají pod 40procentní paušál, už své stropy dříve měly,“ prohlásila Blanka Štarmanová z TaxVision.

Nový limit pro nejvyšší, 80procentní paušál nyní činí 1,6 milionu korun, pro 60procentní pak 1,2 milionu korun, stanovená nejvyšší hranice vždy odpovídá příslušnému procentu z příjmů ve výši dvou milionů korun.

Kategorie paušálních výdajů

80 %

60 %

40 %

30 %

Maximální výše v Kč

1,6 milionu

1,2 milionu

800 tisíc

600 tisíc

NA CO NEZAPOMENOUT

Nová je také povinnost pro fyzické osoby oznamovat finančnímu úřadu přijetí osvobozeného příjmu, který přesahuje pět milionů korun. Oznámení musí učinit ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tedy 1. dubna nebo při spolupráci s daňovým poradcem 1. července následujícího roku, a to i v případě, že nemá povinnost podávat přiznání k dani z příjmů. „Pokud tak neučiní, hrozí fyzické osobě pokuta ve výši daně, tedy 15 procent z tohoto příjmu. Oznamovací povinnost se bude vztahovat pouze na příjmy od 1. ledna 2015,“ upozornila Blanka Štarmanová.

ZMĚNY PRO PLÁTCE DPH

Zavedení druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent se vztahuje na léky, knihy a hudebniny a nezbytně nutnou dětskou výživu. „Obávám se ale, že většiny lidí jako spotřebitelů se zavedení nové sazby DPH téměř vůbec nedotkne. Teoreticky by mohlo vést ke snížení konečných cen, ale obchodníkům přibude administrativa a je pouze na nich, zda snížený odvod na DPH promítnou do snížení cen, nebo zvýší svůj zisk,“ míní Blanka Štarmanová.

Z pohledu firem se novinky v DPH dotknou především poskytovatelů elektronických služeb, telekomunikačních a vysílacích služeb a služeb rozhlasového a televizního vysílání. U nich se nově stanoví místo plnění ve státě příjemce služby. „Prakticky to znamená, že při poskytování uvedených služeb nepodnikatelům v EU mají povinnost odvádět DPH v režimu takzvaného jednotného správního místa (Mini one stop shop), nebo se registrovat jako plátce DPH ve všech členských státech EU, do kterých je služba dodávána,“ popsala Blanka Štarmanová.

Medializované „kontrolní hlášení“ pro DPH, tedy soupisy daňových dokladů k jednotlivým položkám daňového přiznání, vstoupí v platnost až od 1. ledna 2016.

„Kontrolní hlášení bude třeba podávat výhradně elektronicky, a to každý měsíc i v případě čtvrtletních plátců DPH. Elektronická evidence tržeb by měla být uvedena do praxe také až během roku 2016,“ doplnila Štarmanová.

O společnosti TaxVision

TaxVision působí na českém trhu déle než deset let a své služby poskytuje jak českým, tak zahraničním klientům. Vyniká v procesech vedení účetnictví, zpracování mezd a daňového poradenství – celý tým TaxVision tvoří zkušení odborníci působící dlouhodobě ve svém oboru, kteří se neustále vzdělávají a účastní se školení. Kromě klasických daňových a účetních služeb poskytuje TaxVision ekonomické rozbory firmám na míru, vyhotovuje nákladové analýzy, cenové kalkulace, analýzy ziskovosti a návratnosti investic a další důležité nástroje pro podnikatele. Mezi klienty společnosti TaxVision se řadí fyzické i právnické osoby, malé, střední i velké podniky, národní a nadnárodní korporace i neziskové organizace. Komplexní služby poskytuje vedle češtiny také v anglickém a německém jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…