Daňové přiznání bez sankcí podáte až do 8. dubna. Pozor na nové účty

31.03.2015 11:28

Poplatníci, kteří nestihnou podat daňové přiznání do 1. dubna, tak mohou učinit ještě pět následujících pracovních dní. V tomto období stále žádné pokuty nehrozí.

Daňové přiznání bez sankcí podáte až do 8. dubna. Pozor na nové účty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Finanční úřad, ilustrační foto

Tříměsíční odklad navíc získají poplatníci, kteří využijí služeb daňových poradců a do 1. dubna doručí na finanční úřad plnou moc udělenou daňovému poradci ke zpracování a podání daňového přiznání. Letos poprvé je platba daní z příjmů akceptována pouze na nových bankovních účtech, pozor tedy na zbytečné riziko úroků z prodlení.

Platbu daní nyní finanční úřady akceptují pouze na nových bankovních spojeních. Od 1. 1. 2015 jsou staré účty nefunkční. Dvouleté přechodné období, kdy mohli lidé platit své daňové povinnosti na staré i nové účty, skončilo s rokem 2014. Vrátí-li se úhrada daně poplatníkovi zpět, měl by si zkontrolovat správnost účtu. Pokud totiž k platbě využil staré číslo účtu, už nedošlo k přesměrování a na skutečném daňovém účtu mu vznikl nedoplatek a riziko následných úroků z prodlení.

„Daňové přiznání lze podat a zaplatit ještě pět pracovních dní po 1. dubnu, aniž by poplatníkovi byla vyměřena pokuta. Poté už následuje sankce 0,05 procenta stanovené daně za každý další den prodlení, nejvýše však pět procent vyměřené daně. Pokuty pod 200 korun se nepředepisují. Pozor také na správné zaplacení – daň je zaplacená tehdy, kdy je připsána na účtu finančního úřadu,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně.

Nová čísla účtů pro daňové povinnosti se skládají z předčíslí podle typu daně a matriky daného finančního úřadu. Například OSVČ podnikající v Praze by měla svoji platbu daně z příjmů fyzických osob zaslat na číslo: 721-77628031/0710 (Daň z příjmů fyzických osob – finanční úřad pro hlavní město Prahu/kód banky). Fyzické osoby využijí jako variabilní symbol své rodné číslo, právnické osoby své identifikační číslo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…