Darovala to nejcennější: své srdce

24.04.2014 13:24

Teprve tříletá dívenka z České republiky zachránila po své smrti život. Její srdce lékaři transplantovali roční italské holčičce v Turíně.

Darovala to nejcennější: své srdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teploměr, léky

Poté, co česká holčička podlehla závažné nemoci, svolili její rodiče k darování orgánů. Játra a ledviny malé dárkyně pomohly dětským příjemcům v České republice. Pro srdíčko se však nepodařilo najít vhodného čekatele, protože v českých centrech totiž v současné době nejsou zaregistrováni takto mladí pacienti. Díky mezinárodnímu programu výměny orgánů FOEDUS bylo možné srdce nabídnout nemocným do zahraničí a zachránit tak jiný život.

Nejdříve zareagovali Italové

Během několika desítek minut na nabídku zareagovali zdravotníci z Itálie. Následovaly nezbytné laboratorní testy, které potvrdily vhodnost darovaného orgánu pro roční italské děvčátko. Během několika málo hodin přiletělo letadlo s chirurgickým týmem do Prahy pro odebrání srdce a za další čtyři hodiny již bylo srdce voperováno malé pacientce v nemocnici v Turíně.

Malé Italce se daří dobře

Od uveřejnění nabídky v transplantačním programu po operaci v Turíně uběhlo pouhých
7 hodin. Italské holčičce, v jejíž hrudi nyní bije srdce české dívenky, se daří dobře a malá pacientka se zotavuje z prodělané transplantace. Tento případ opět prokázal, že program mezinárodní spolupráce na poli transplantace má smysl a zachraňuje životy i těm nejmenším.

Mezinárodní program zachraňující životy

Díky programu FOEDUS bylo zachráněno již mnoho pacientů, kteří by bez mezinárodní pomoci nenalezli vhodného dárce. Program využívá stávající platformu COORENOR, v rámci které vznikl i internetový portál přinášející aktuální nabídku a poptávku orgánů v jednotlivých členských zemích EU. „V nabídce jsou tzv. přebytečné orgány, pro které není momentálně v zemi původu možno najít vhodného příjemce. Zveřejňují se zde rovněž poptávky po orgánech pro pacienty, kteří jsou v akutním ohrožení života a potřebují transplantaci v řádu několika málo dnů,“ vysvětluje ředitel Koordinačního střediska transplantací (KST) MUDr. Pavel Březovský. To zastupuje v projektu Českou republiku.

 

Více informací poskytne:

JUDr. Přemysl Frýda

zástupce ředitele Koordinačního střediska transplantací                                                                       

tel.: 271 019 354

fryda@kst.cz, www.kst.cz     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…