Datart: Téměř tři čtvrtiny rodičů by dětem pořídilo tablet pro školní účely

31.08.2014 11:42

Pokud by se školy rozhodly pro výuku na tabletech, byla by ochotna zakoupit svým potomkům kvůli výuce tento typ počítače většina rodičů - konkrétně 71 %. Ukázal to průzkum společnosti Datart.

Datart: Téměř tři čtvrtiny rodičů by dětem pořídilo tablet pro školní účely
Foto: DATART
Popisek: DATART

V posledních letech v souvislosti s modernizací školství probíhá řada výzkumů hodnotící roli tabletů ve školní výuce. Výsledky se víceméně shodují – kapesní dotykové počítače jsou pro žáky v hodinách přínosem. I Češi jsou vůči těmto novým metodám otevření.

„Tři ze čtyř rodičů jsou ochotni zakoupit svým potomkům pro školní účely tablet. Přístupnost rodičů ke koupi tabletů by mohla pomoci řešit současnou situaci, kdy se stále více škol zapojuje do projektů na Podporu interaktivity ve výuce pomocí ICT nástrojů. Školy se pak následně obracejí na nás s poptávkou po zajištění patřičného vybavení,“ objasňuje Jana Choroušová, mluvčí společnosti Datart. „Obecně můžeme tvrdit, že lidé mají o tablety čím dál větší zájem. Vývoj mobilních zařízení jde dopředu, v budoucnu budeme ovládat prostřednictvím mobilních přístrojů téměř všechno, včetně automobilů a přístrojů v domácnostech. Proto je důležité, že děti s technologiemi začínají pracovat i ve škole - je to pro ně skvělá průprava pro život.“

Podle odborníků jsou tablety vhodné pro školáky všech věkových kategorií. Mohou se dokonce využívat i ve školách mateřských, a to používáním vhodných aplikací pro předškoláky, jako příprava před přechodem na ZŠ apod. Na základních a středních školách mohou sloužit tablety nejen k testování či využívání elektronických učebnic, ale i ke zpracování různých projektů, lze je použít i v přírodě na pozorování a měření. Těmto potřebám se přizpůsobil i sortiment obchodů s elektronikou.

Tablety v českém školství? Samá chvála

Prospěšnost tabletů ve výuce potvrzuje i Mgr. Daniel Preisler, ředitel Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice, která jako první škola v ČR zařadila v roce 2011 tablety do výuky. K tomu jim slouží speciálně uzpůsobená učebna.

„Tablet je vhodná učební pomůcka pro moderní vzdělávání v 21. století. Přínosné jsou v tom, že žákům i učitelům umožňují během výuky využívat nepřeberné množství digitálních zdrojů - internet, elektronické učebnice, speciální vzdělávací aplikace, elektronické přípravy učitele atd. Tablety jsou mobilní, na školní lavici zabírají minimální prostor. Jsou také ideální jako testovací nástroj, tedy k ověřování znalostí žáků,“ zmiňuje pozitiva technologií ve výuce pedagog. „Žáci používají tuto technologickou novinku bez sebemenších problémů. Pořídili jsme iPady, které vynikají jednoduchým a přehledným ovládáním, takže si i malý prvňáček dokáže poradit.“

Mgr. Jan Anderle, učitel českého jazyka a ZSV na Gymnáziu Fr. Křižíka v Plzni, dodává: „Především je hloupé, když škola zaostává za technickým pokrokem. Tablety oceňuji především proto, že všem umožňuje okamžitý přístup k informacím a pro všechny je stejný. Všichni také mohou mít tu samou učebnici, tu samou knížku - to je velká výhoda. Když měl každý jiné vydání učebnice, byl v tom zmatek.“

Sdílí nadšení z nových technologií i psychologové?

"Moderní způsoby práce jsou jedině ku prospěchu. Žáky motivují, obohacují procesy učení i vyučování, jsou jednoznačně prospěšné žákům i učitelům. Kopírují současný životní styl - a škola nemůže zaostávat. Problém by nastal, kdyby tyto moderní metody byly využívány nadbytečně, nevhodně apod.,“ vysvětluje PhDr. et PaedDr. Věra Kosíková, Ph.D.

Z výzkumu Datartu dále vyplývá, že se 90 % rodičů shoduje, že bude pro děti výuka prostřednictvím tabletů zábavnější a více interaktivní. To je dobrým předpokladem pro rychlejší a trvalejší osvojování nových znalostí a dovedností. Dotazování se zúčastnilo 525 respondentů.

„Inspirovali jsme se výzkumem a vytvořili speciální nabídku právě pro školáky a studenty. Vybrali jsme pro ně nejvhodnější tablety, smarphony, notebooky, ale také mnoho užitečných aplikací, které jim pomohou s učením,“ dodává Jana Choroušová z Datartu.

Tipy:

Apple iPad Air

10 990,- + vyzvednutí zdarma - akce – splátky s nulovou akontací

Lehčí, tenčí a výkonnější – takový je oproti loňskému iPadu nový Air. Vylepšení se udála na všech frontách – tablet byl osazen 64bitovým čipem Apple A7 o dvou jádrech a nechybí ani ultravýkonný grafický čip PowerVR G6430. Na plné detaily tak můžete hrát nejnovější 3D pecky a navíc si je můžete vychutnat na překrásném Retina displeji s rozlišením 2048 × 1536 pixelů. Největší změny jsou však viditelné hned na první pohled – iPad Air je oproti loňské generaci mnohem lehčí a tenčí, na tloušťku měří pouhých 7,5 mm, a to při neuvěřitelné hmotnosti 469 gramů (478 gramů u Celluar verze). Novinkou je také design s velmi tenkými rámečky alá iPad mini. A právě „na applech“ je nejvíce výukových aplikací.

ASUS T100TA 10,1T/Z3740/64GB/2G/B/W8.1 32-bit

9 499,- + vyzvednutí zdarma

Asus Transformer T100 má desetipalcový displej a úsporný procesor Intel Atom. Transformer Book T100 je kompaktní zařízení spojující produktivní funkce notebooku se skvělou přenosností a ovladatelností tabletu. Můžete si snadno vybrat, jak ho chcete nebo potřebujete používat. S hmotností kolem 1000g je tento přístroj prakticky jeden z nejlehčích notebooků. Když odpojíte klávesnici, stane se z něj ještě lehčí multidotykový tablet, který vás může doprovázet na každém kroku. Elegantní design s odolnou povrchovou úpravou zaručuje, že T100 bude vypadat vždy skvěle.

Moderní procesor Intel Atom je dokonalá rovnováha mezi energetickou náročností a výkonem. Nechybí ani nejnovější rozhraní USB 3.0, které nabízí bleskový přenos dat z i do notebooku. Transformer T100 je navržen tak, aby dokázal plnohodnotně nahradit notebook.

SONY Xperia L C2105 Starry Black

3 990,- + vyzvednutí zdarma

Smartphone střední třídy SONY Xperia L C2105 Starry Black s povedeným designem a 4,3palcovým dotykovým displejem. Telefon běží na Androidu ve verzi 4.1 (Jelly Bean) a dvoujádrovém procesoru s frekvencí 1GHz, který je doplněný o grafický čip Adreno 305 a 1GB RAM. Fotoaparát smartphonu má rozlišení 8 megapixelů a disponuje BSI senzorem pro kvalitnější snímky za horších světelných podmínek, přisvětlovací diodou, autofokusem, HDR a nahráváním videa v HD rozlišení. Pro videohovory je určena přední kamerka s rozlišením 0,3 megapixelu. K další výbavě Xperie L patří Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, NFC, FM rádio, 8GB vnitřní paměť, slot na micro SD karty a 1750mAh baterie.

WESTERN DIGITAL HDD 2,5" USB 3.0 My Passport ULTRA

2 199,- + vyzvednutí zdarma

Maximálně kompaktní externí disk od Western Digital, který zaujme především svými mini rozměry (jeho tloušťka činí pouhých 12,8 mm) a velmi rychlými přenosovými rychlostmi. Podporuje totiž nejnovější USB 3.0 rozhrání (až 5 Gbit/s), kompatibilní je samozřejmě i s masově rozšířeným USB 2.0, které využívá 99,9% PC. Disk navíc nepotřebuje externí napájení – sám se po připojení k PC nabíjí z USB portu, což vám velmi ulehčí jeho využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…