Delegaci Akademie věd přijal arménský premiér

07.11.2018 20:11

Místopředseda Akademie věd ČR Jan Řídký jednal v Arménii o vědecké spolupráci a možných studijních výměnách. Návštěva se uskutečnila u příležitosti oslav 75. výročí založení Národní akademie věd Arménské republiky.

Delegaci Akademie věd přijal arménský premiér
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Arménie je zajímavá země s bohatou kulturní tradicí a velkým důrazem na vzdělání. Navštívili jsme tu špičkové centrum pro výuku mládeže v informatice a myslím, že z Arménie může vzejít mnoho nadějných talentů. Užší spolupráce by pro český výzkum určitě znamenala obohacení,“ uvedl místopředseda Jan Řídký, který zde zastupoval předsedkyni Evu Zažímalovou.

Česká delegace jednala s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem v prostorách Národní akademie věd v Jerevanu. Tato instituce vznikla během 2. světové války roku 1943. Vědce zaujal i místní Památník písemnictví, v němž jsou dochované dobové arménské překlady slavných starořeckých autorů, a doplňují tak mezery tam, kde chybí originály.

Pomyslným vrcholem návštěvy byly oslavy výročí v Národním divadle, kde se sešli zástupci akademické sféry z celého světa, hojně zastoupené byly vzhledem k historickým vazbám země bývalého sovětského bloku a také Čína. Slavnostní ceremonie se zúčastnil arménský prezident Armen Sarkisjan, hlava arménské apoštolské církve Garegin II. či viceprezident Evropské asociace akademií věd (ALLEA), britský literární vědec Graham D. Caie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…