Demagog.cz – Factcheck politických diskuzí ověřuje předvolební debaty v obecních volbách 2014

10.10.2014 9:15

Demagog.cz zveřejnil výsledky ověřování středeční předvolební debaty z Prahy, kterou provázeli moderátoři České televize - Zuzana Tvarůžková a Václav Moravec. Sérii předvolebních debat před obecními volbami 2014 Demagog.cz analyzoval v celém jejich období. Výsledky všech ověřovaných debat můžete nalézt na stránkách demagog.cz.

Demagog.cz – Factcheck politických diskuzí ověřuje předvolební debaty v obecních volbách 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Osm nejsilnějších stran podle volebního potenciálu, který si ČT nechala zpracovat, diskutovalo problematiku bezdomovectví, bydlení, transparentnosti města a další otázky.

V první části vystoupili Petr Štěpánek (Trojkoalice), Miloslav Ludvík (ČSSD), Jiří Payne (Svobodní) a Marta Semelová (KSČM). V druhé části diskuze se pak představili Adriana Krnáčová (ANO), Jakub Michálek (Piráti), Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (TOP 09).

Demagog ověřil 47 výroků, z nichž devět klasifikoval jako nepravdivých. Dalších šest výroků bylo podle Demagog.cz zavádějících a deset neověřitelných. S počtem šesti neověřitelných výroků výrazně předčil Miloslav Ludvík (ČSSD) všechny ostatní debautjící v této kategorii.

V debatě se objevily také dva překvapivé výroky primátora Hudečka (TOP 09) a kandidátky Krnáčová (ANO). Krnáčová uvádí: „Když jsem se naposled dívala na stránku Pražských služeb na hospodaření, tak jsem našla hospodaření naposledy za rok 2009.“. Hudeček argumentoval výrokem, že Ministerstvo vnitra nezveřejňuje jedinou smlouvu. Oba výroky Demagog klasifikoval jako nepravdivé. Zajímavý je také výrok primátora Hudečka o situaci Obecního domu a Kongresového centra. Hudeček prohlásil, že: „Obecní dům je dneska v černých číslech, to samé Kongresové centrum.“. Podle analýzy Demagogu je výrok nepravdivý, protože Kongresové centrum skončilo v červených číslech. Dle výroční zprávy (.pdf, viz Schválení účetní závěrky za 2013 dozorčí radou, str. 49) Obecního domu za rok 2013 skončila společnost v zisku 15 308 019 Kč. Kongresové centrum však podle své výroční zprávy (.pdf, str. 8) zaznamenalo ztrátu 233 550 Kč.

Nezávislý projekt Demagog.cz analyzoval celou sérii předvolebních debat kadidátů v komunálních voblách 2014, postupně ověřil výroku kandidátů z Ostravy, Brna, Olomouce, Plzně, Teplic a Prahy. Projekt se soustředí na ověřování výroků v politických diskuzích. Pravidelně ověřuje Otázky Václava Moravce a další podobné relace. Demagog.cz v roce 2013 zprovoznil aplikaci Ověř to!, kam čtenáři mohou zasílat výroky politiků, které by si přáli ověřit. Projekt je držitel několika ocenění, od jeho spuštění se mu pořadilo získat novinářskou cenu - Cenu za inovativní online žurnalistiku, ocenění ReStart Česko – Online řešení pro společenskou změnu a tři křišťálové lupy, v kategoriích Projekt roku a Veřejně prospěšná služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…