Demagog.cz pečlivě hlídá politiky v předvolebním souboji

30.09.2013 14:15

Demagog.CZ s blížícími se předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny rozšířil svou činnost a každý všední den ověřuje výroky politiků, kteří zavítají do Interview Daniely Drtinové. Na přání diváků kontroluje také zajímavé výroky z krajských debat, zaměří se i na finálovou superdebatu.

Demagog.cz pečlivě hlídá politiky v předvolebním souboji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

„Interview Daniely Drtinové ověřujeme proto, že se zde dostanou ke slovu čelní představitelé všech kandidujících subjektů a voliči si tak budou moct strany v předvolebním souboji velice jednoduše porovnat,“ vysvětluje zájem Demagog.CZ o tento pořad vedoucí projektu Jan Tvrdoň.

Analytici Demagog.CZ již ověřili výroky zástupců následujících politických stran: KDU-ČSL, SPOZ, SZ, Suverenita – Strana zdravého rozumu, ANEO, ČSSD a LEV 21. Nejlépe si zatím stojí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), z jejichž úst v Interview Daniely Drtinové nezazněl ani jeden nepravdivý a pouze jeden zavádějící výrok. Zástupci všech ostatních stran k nepravdivým nebo zavádějícím výrokům sahají častěji. Pavlu Bělobrádkovi a Ondřeji Liškovi se nevyplatila snaha vylepšit image a sílu své strany, právě tyto výroky se ukázaly být zavádějící nebo nepravdivé. Výkony zástupců stran jsou poměrně vyrovnané – podíl pravdivých výroků se pohybuje okolo 61 %, podíl nepravdivých a zavádějících výroků je v obou případech zhruba 9,2%. Politici mají tendenci opírat se o neověřitelná data – neověřitelných výroků zaznělo celých 20, 7 %. Z tohoto průměru výraznějším způsobem vystupují již zmínění Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek, Vladimír Stehlík (ANEO) si připsal nejvýraznější podíl neověřitelných výroků – z celkových desíti jsme na základě veřejně dostupných zdrojů byli schopni ověřit pouhé čtyři.

Demagog.CZ bude Interwiev Daniely Drtinové sledovat i nadále, ze známějších politiků v tomto pořadu tento týden vystoupí Jana Bobošíková a Tomio Okamura. Výsledky ověřování jsou dostupné na webu Demagog.CZ vždy následující den po odvysílání pořadu.

Demagog.CZ sleduje také krajské debaty Daniely Písařovicové a Jakuba Železného. Exkluzivně ověří debaty ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a v Praze. Tento výběr odůvodňuje Jan Tvrdoň nedostatkem kapacity týmu ověřit všechny debaty. Demagog.CZ vybírá pouze debaty, které budou divácky nejzajímavější, případně debaty, o jejichž ověření projeví zájem média. „Pokud by ale diváci měli pocit, že v debatě zazněl nějaký faktický výrok, který by měl projít kontrolou Demagog.CZ, mohou nám jej zaslat prostřednictvím aplikace Over.to. Tyto výroky ověříme a jejich hodnocení zveřejníme na našem webu,“ dodává Tereza Skládanková, senior analytička projektu.

Pomyslným zlatým hřebem ověřování Demagog.CZ bude závěrečná superdebata moderovaná Václavem Moravcem, kterou odvysílá Česká televize 24. října 2013. „Závěrečnou debatu ověříme přes noc formou tzv. real-time ověřování. Výsledky z této debaty budou známé hned následující den ráno,“ dodává Jan Tvrdoň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …