Demokratická republika Kongo - velká příležitost pro české podniky

17.05.2016 21:05

Nové obchodní příležitosti českých podniků v africké Demokratické republice Kongo se staly hlavním tématem konference v Senátu Parlamentu ČR.

Demokratická republika Kongo - velká příležitost pro české podniky
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Uspořádal ji Výbor pro zahraniční věci , obranu a bezpečnost Senátu PČR ve spolupráci se Smíšenou obchodní a průmyslovou komorou ČR - Demokratické republika Kongo (DRK) za účasti senátorů obou zemí a generální ředitelky konžské Národní agentury pro podporu investic Wivien Mumba Matipa.

„V České republice vystudovalo mnoho konžských studentů, zejména v technických a přírodovědných oborech,“ řekl ve svém projevu konžský senátor Raymond Ramazani Baya.  „Právě proto bychom rádi posilovali vztahy s Českou republikou a nabízíme spolupráci v nejrůznějších oblastech ekonomiky a financí, v průmyslu včetně těžebního, a v zemědělství.“

„Vztahy ČR respektive Československa s DRK mají dlouhou historii, naše diplomatické zastoupení na úrovni konzulátu vzniklo v tehdejším Léopoldville těsně před únorem 1948,“ připomněl viceprezident SOPK ČR-DRK JUDr. Petr Hocek. „Přestože je DRK rozlohou druhým největším a počtem obyvatel čtvrtým největším státem v Africe, nyní zde ale ČR zastoupení nemá. Přitom ekonomika země roste 8 procentním tempem, DRK má obrovské zásoby nerostného bohatství“.

Na území Demokratické republiky Kongo se nachází 50 procent světových zásob kobaltu, 10 % mědí nebo 30 % známých zásob diamantů.  Perspektivní je energetika, zejména vodní, a také lesnictví. I proto se konference zúčastnil Doc. Ing. Radomír Klváč, Ph.D., děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, konžské školství zastoupil profesor Faustin Toengaho Lokunda, rektor University v Kisangani.

Významnou investiční příležitostí v Kongu je i zemědělství, země disponuje 80 miliony hektarů obhospodařovatelné úrodné půdy. O možnostech v této oblasti hovořil na konferenci ředitel úřadu Agrární komory Ing. Václav Suchan, CSc., MBA

Diskutující senátní konference se shodli, že Demokratická republika Kongo, na jejíž rozvoj věnovala Evropská unie v minulých letech 1,2 miliardy euro, skýtá pro české podniky velké příležitosti. Jedním ze způsobů, jak posílit vzájemnou obchodní bilanci, je znovuotevření zrušeného zastupitelského úřadu v hlavním městě Kinshase a uzavření potřebných bilaterálních smluv.

Konžskou delegaci přijal také náměstek ministra průmyslu a obchodu Ing. Jiří Havlíček, MBA. Obě strany se navzájem informovaly o možnostech podílu České republiky na restrukturalizaci ekonomiky Demokratické republiky Kongo. Ta může být financována z rozvojové pomoci Evropské unie této zemi.

Další vzájemnou kooperaci odstartuje i Memorandum o spolupráci, kterou podepsali v Brně rektor Université de Kisangani, prof. Faustin Toengaho Lokunda, a rektor Mendelovy univerzity v Brně, prof. RNDr. Ladislav Havel, CSc. Toto memorandum si klade za cíl výměnu vědeckých pracovníků a studentů mezi oběma univerzitami.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…