Den Pardubického kraje oživí Komenského náměstí i Zámek

08.04.2014 10:50

Pardubice (4. 4. 2013) – Pardubický kraj se v souvislosti s oceněním osobností kraje za rok 2013 vrátil k tradici pořádání krajských dnů. Ty budou putovat po různých částech kraje a vyvrcholí vždy předáním cen. Tento rok se začíná v krajském městě 16. dubna. Zajímavý program pro veřejnost se uskuteční od 10 do 18 hodin z velké části přímo na Komenského náměstí a v budovách krajského úřadu. Další akce jsou připraveny v Krajské knihovně a na Zámku Pardubice, vstup je zdarma.

Den Pardubického kraje oživí Komenského náměstí i Zámek
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Chceme představit kraj lidem trochu populárním způsobem, proto je zveme na komentované prohlídky úřadem i na Čaj o páté s radními. Tam se mohou v příjemném prostředí zeptat u šálku čaje na to, co je zajímá,“ říká hejtman Martin Netolický, který některé ze skupin provede osobně.

Do reálky také na promítání a na výstavu

Po celý den se bude promítat v sále Jana Kašpara. Ke zhlédnutí budou medailonky oceněných osobností, různé zajímavosti z kraje, ale také hraný film Obchodníci, který se v loňském roce natáčel v Pardubickém kraji. V předsálí pak bude k vidění výstava velkoformátových fotografií s názvem Po stopách moderní architektury Pardubického kraje.

Za zážitky, mlsáním a pak rovnou na Sněžník

Stánky na Komenského náměstí pozvou zájemce na ochutnávky oceněných regionálních potravin a nápojů. BESIP připravil zážitkové zdolání trati v takzvaných opilých brýlích, které simulují 1,5 promile alkoholu za volantem. Ukázky své techniky tu představí hasiči, policisté a záchranáři, chybět nebude ani horská služba. Ta se určitě bude hodit i při výstupu na nejvyšší horu Pardubického kraje. Králický Sněžník bude pro tentokrát přítomen před reálkou ve fotografickém ateliéru a bude možné jej zdolat s nejrůznějšími rekvizitami a pořídit si okamžitou vrcholovou fotografii. Ti nejvtipnější „horolezci“ mohou získat ceny.

Do knihovny také za historií

Ke Dni Pardubického kraje se připojily i jím zřizované kulturní instituce. Krajská knihovna pozvala na návštěvu všechny generace zájemců o literaturu, ale tentokrát také o historii. Na komentovaných prohlídkách totiž představí i jindy nepřístupná sklepení, která vydala zajímavé archeologické nálezy.

Zámek v růžové

Velké růžové čtvrtky pokryjí nádvoří Zámku Pardubice. Studenti pardubického gymnázia Dašická tu budou vytvářet 35 metrů čtverečních velkou zvětšeninu obrazu Karla Malicha Ruce. Výstava k 90. narozeninám tohoto umělce bude otevřena zdarma ve Východočeské galerii.

Východočeské muzeum pak mimořádně zpřístupní protiatomový kryt a kapli Tří králů, která sloužila rodině Pernštejnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…